‘Informațiile ne-au arătat că, deși situația este tensionată, este sub control. Autoritățile statului își fac datoria și toate discuțiile și sugestiile au fost orientate ca să fie întreprinse toate acțiunile care se impun, astfel încât un eventual impact negativ a situației din regiune asupra Moldovei să fie redus la maximum‘, a declarat Igor Corman, în contextul crizei din Ucraina.
El a precizat că în urma audierilor nu a fost luată nicio decizie sau hotărâre.
Vicepremierul responsabil pentru reintegrare, Eugen Carpov, a declarat presei că deocamdată nu există riscul repetării scenariului din Ucraina în regiunea secesionistă transnistreană din estul țării. ‘Deocamdată, din partea autorităților ruse avem asigurări că niciun fel de scenariu care există în Ucraina nu urmează să fie aplicat în altă parte. Deci, este o poziție oficială și noi avem încrederea că nu va fi încălcată’, a spus el.
În ce privește demersurile autorităților separatiste de la Tiraspol de a fi recunoscută independența Transnistriei, Corman a declarat că acestea nu reprezintă o noutate. ‘Demersurile pe care le auzim din Tiraspol, ele nu sunt noi, ele au continuitate, începând cu așa-zisul referendum din 2006 și terminând cu încercările de a tensiona situația din ultimele zile’, a precizat Carpov.
Opoziția comunistă de la Chișinău nu a participat la audieri, considerând că acest lucru va tensiona și mai mult situația. De asemenea, comuniștii au criticat faptul că Chișinăul s-a alăturat la restricțiile impuse de UE unor oficiali ruși și foști oficiali ucraineni. Igor Corman a precizat că Republica Moldova s-a alăturat doar restricțiilor impuse foștilor oficiali de la Kiev.