„Noi nu avem o dependență energetică insurmontabilă de Federația Rusă, plus că, la acest moment, avem circa un miliard de metri cubi de gaze în rezervă, în condițiile în care consumul nostru zilnic este de circa 34 de milioane de metri cubi, dacă nu greșesc. Dar undeva pe aici. Și în condițiile în care avem o producție zilnică de circa 31 de milioane de metri cubi. Nu noi am fi în situația cea mai dificilă sau în niciun caz nu am fi într-o situație dificilă”, a declarat șeful statului în cadrul unei conferințe de presă de după încheierea lucrărilor Consiliului European.
„Marea problemă este ce capacități avem să furnizăm energie de completare Bulgariei, ce putem oferi Ungariei, care sunt în dificultate foarte mare, și acesta este unul din rosturile acestei consultări pe care o va face Comisia cu fiecare stat membru. Ce poate face pentru cei în dificultate. Romania trece ușor peste acest tip de sancțiuni sau, spre exemplu, nu vreau să fie o prevestire, să provoc dezbateri, este suficientă închiderea unui combinat de îngrășăminte și suntem pe balanță echilibrată, cât extragem atât consumăm. Deci nu avem probleme”, a adăugat Băsescu.
Întrebat despre rezerva unora dintre șefii de stat și de guvern față de aplicarea sancțiunilor dintr-o eventuală etapă a treia, șeful statului a răspuns că „nimeni nu le vrea”, din cauza gravității aplicării lor.
„UE nu are niciun interes să dezechilibreze Federația Rusă. Dar oricine poate constata că, și dacă sunt costuri care acum pot părea foarte mari, sunt situații care nu pot fi tolerate, pentru că ele pot duce la costuri și mai mari dacă sunt tolerate. Dau un exemplu, care nu aș vrea să fie titlu, dar dacă ne imaginăm, știți, cam așa a început și Al Doilea Război Mondial, și inactivitatea, lipsa de reacție a marilor puteri, care au spus nu vrem să intrăm într-un război și pe urmă a costat cât Al Doilea Război Mondial neaplicarea unor măsuri la vreme. Deci există riscul ca neaplicarea unor măsuri în timp util să ducă la costuri infinit mai mari”, a spus președintele român.
Întrebat dacă măsurile adoptate de Consiliul European vor determina Rusia să evite noi escaladări, Băsescu a răspuns că în opinia sa acestea „vor fi un semnal”. „Mai ales reiterarea că urmează etapa a treia se constituie într-un semnal foarte serios, pentru că în concluzii rezultă clar că deja lucrează Comisia cu statele membre pentru a fi gata în orice clipă, dar să știm care sunt costurile pentru noi. Ce suntem convinși toți: că vor fi mult mai mari costurile pentru Federația Rusă decât pentru noi”, a subliniat Băsescu.
În ceea ce privește efectele relațiilor economice româno-ruse ale unei eventuale aplicări a etapei a treia de sancțiuni, șeful statului a spus: „Dacă se ajunge la etapa a trei, gândiți-vă câte companii rusești sunt pe teritoriul României, care se îngheață”.