ICCJ a dispus rejudecarea dosarului lui Constantin Nicolescu, fostul preşedinte al CJ Argeş

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis vineri ca dosarul fostului președinte al Consiliului Județean (CJ) Argeș Constantin Nicolescu în care este acuzat de corupție să fie rejudecat de Curtea de Apel București, transmite Agerpres.
Romania TV
21 mart. 2014, 20:06
ICCJ a dispus rejudecarea dosarului lui Constantin Nicolescu, fostul preşedinte al CJ Argeş

ÎCCJ a decis să admită recursurile inculpaților, să caseze sentința dată de instanța inferioară și să trimită spre rejudecare la CAB dosarul privind fapte de corupție în legătură cu efectuarea de lucrări de reabilitare a patru unități școlare de pe raza județului. Decizia este definitivă.

În 11 noiembrie 2013, Constantin Nicolescu a fost condamnat la trei ani și patru luni de închisoare cu executare de magistrații Curții de Apel București, care au admis atunci apelul procurorilor la decizia Tribunalului București care îl condamnase pe Nicolescu la un an de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupție.

Potrivit CAB, în acest dosar, Cornel Penescu a rămas cu pedeapsa stabilită de Tribunalul București, respectiv nouă luni de închisoare cu suspendare. Aceeași pedeapsă — trei ani și patru luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere — au primit Gheorghe Nicuț, fost primar al municipiului Curtea de Argeș, Călin Ioan Andrei, primarul de Câmpulung Muscel, Ion Ștefan, primarul comunei Budeasa, Florian Despan, director executiv al Direcției pentru Integrare Europeană și Dezvoltare Regională din cadrul CJ Argeș, și Dobre Grigore, asociat și administrator la SC Zeus SA Pitești.

CAB a mai decis condamnarea la doi ani de închisoare a lui Ion Popa, primar al comunei Stâlpeni, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe un termen de încercare de cinci ani. Inculpații Ion Nicolae, reprezentant al SC Zeus SA Pitești, și Gheorghe Dumitrache și Tudor Mircea, diriginți de șantier, au fost condamnați la câte cinci luni de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de doi ani și cinci luni.

Fostul președinte CJ Argeș a fost condamnat pe 28 mai de Tribunalul București la un an de închisoare cu suspendare, Cornel Penescu la nouă luni de închisoare cu suspendare, iar ceilalți inculpați au fost achitați.
Acest dosar s-a judecat timp de aproape doi ani la Tribunalul Argeș, iar în februarie 2013 a fost mutat la Tribunalul București.

Constantin Nicolescu a fost trimis în judecată pe 18 mai 2011 de procurorii DNA Pitești pentru fraudarea fondurilor europene, fals intelectual în legătură directă cu infracțiunea împotriva intereselor financiare ale CE, luare de mită, toate în formă continuată, precum și de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în scopul obținerii pentru altul a unui avantaj patrimonial.

Potrivit DNA, în cadrul unui proiect finanțat din fonduri PHARE, Consiliul Județean Argeș a accesat un program de finanțare nerambursabilă în sumă de 900.000 euro, având ca obiectiv efectuarea de lucrări de reabilitare sau reconstrucție a patru unități școlare de pe raza județului Argeș, respectiv din municipiile Câmpulung, Curtea de Argeș și comuna Budeasa, motivul invocat fiind acela că ar fi fost afectate de inundațiile din perioada aprilie — august 2005.

Fondurile au fost solicitate în condițiile în care niciuna dintre aceste unități școlare nu a fost afectată de inundațiile din perioada invocată, susțin procurorii. „În cererea de finanțare a fost menționat un document intitulat ‘Raportul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Argeș’, document care, în fapt, nu există, situație despre care avea cunoștință inculpatul Nicolescu, în virtutea funcției sale de vicepreședinte al Comitetului județean pentru situații de urgență. În pofida aspectelor nereale consemnate în cererea de finanțare depusă în 8 iunie 2006, a fost încheiat respectivul contract de grant, astfel că beneficiarul, CJ Argeș, a primit pe nedrept suma totală de peste 880.000 euro cu titlu de finanțare externă nerambursabilă de tip PHARE”, susține DNA.

Procurorii mai arată că acele contracte au fost derulate în perioada 2006-2008, toate lucrările de reabilitare fiind realizate de o singură firmă, SC Zeus, care a încasat integral sumele aferente atât pentru lucrări executate, cât și pentru lucrări neexecutate, aflându-se în relații contractuale și în raporturi juridice cu familia inculpatului.
În plus, în perioada 2006-2008, Nicolescu a pretins și a primit de la Penescu sume de bani sau bunuri în valoare totală de aproximativ 67.000 pentru ca CJ Argeș să achiziționeze de la SC PIC SA produse alimentare și nealimentare, în unele cazuri cu nerespectarea procedurilor legale de achiziție publică, suma remisă cu titlu de mită reprezentând aproximativ 10% din valoarea totală a acestor contracte.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Creatura rară care a fost observată pe teritoriul României. E cel mai rapid animal de pe planetă și un prădător teribil. A început să cuibărească din ce în ce mai frecvent și în orașe
Capital.ro
Românii datori la ANAF din cauza contului la bancă. Fiscul te obligă să plătești. Trebuie să dai și declarație
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Copiii luminii. Destinul special al celor născuți în Noaptea de Înviere
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ȋți face buletin cu cip în România. Noua lege în vigoare din 2025. Restricție pentru cine refuză
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI