Attila Korodi: Ţinta noastră e să absorbim toate fondurile europene, să nu lăsăm bani la Bruxelles

Ținta este ca, până la sfârșitul anului viitor, să nu lăsăm nimic la Bruxelles, să absorbim toate fondurile europene, a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, într-un interviu pentru Agerpres.
Romania TV
23 mart. 2014, 11:50
Attila Korodi: Ţinta noastră e să absorbim toate fondurile europene, să nu lăsăm bani la Bruxelles

El s-a referit şi la proiectele ce vor fi derulate prin Fondul de Mediu, pe subiectul gazelor de șist, proiectul Roșia Montană, Programul Național de Înnoire a Parcului Auto Național (‘Rabla’) și Delta Văcărești.

Întrebat care este ţinta pentru acest an în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, Korodi a răspuns: „Eu nu formulez ținte în cifre. Ținta este ca, până la sfârșitul anului viitor, să nu lăsăm nimic la Bruxelles. Evoluția până acum este bună și haideți să plecăm de la două cifre care ne spun unde ne situăm. De exemplu, pe axa principală pe care absorbim fonduri europene și care vizează infrastructura de apă potabilă și apă uzată avem 120% supra-contractare, adică 20% mai mult. Este bine, pentru că există astfel spațiu mai mare de achiziții publice și putem să acoperim. La ora actuală, pentru că noi finanțăm proiecte locale, companiile de apă au pentru bugetul integrat POS Mediu pe apă 80% achiziții publice făcute. Deci, mai rămâne un 20% spațiu liber și, probabil, că acesta se acoperă, pentru că vorbim de un proces în timp. Din păcate, în unele proiecte pe Apă și Canalizare credem că sunt valori sub-licitate, pentru că Legea achizițiilor publice e un pic deformată și atunci au câștigat de foarte multe ori companii care au venit cu prețuri sub rentabilitate. Unele programe pot să se gripeze în acest mod”.

De asemenea, el s-a referit şi la programul Rabla. „Anul trecut s-a observat că am reușit să scoatem mai mult de 19.000 de mașini vechi din circulație, dar pentru că sistemul cu tichetele printate date prin REMAT-uri nu a fost destul de atractiv, oamenii au așteptat prea mult să comercializeze acele tichete. Putem să spunem că 40% din totalul de 19.000 de mașini a rămas neacoperit cu mașini noi. Asta înseamnă că, până la urmă, o parte importantă a oamenilor care ar fi vrut să cumpere mașini noi s-au dus către second-hand. Anul acesta introducem tichetul electronic. Programul se desfășoară numai prin comercianți autorizați de mașini noi în România, fără discriminare”, a spus ministrul.

În ceea ce priveşte programul Casa Verde, Korodi afirmă că  s-a reușit un spațiu de buget suficient ca acest fond să fie regândit.

„Dacă reușim să ducem proiecte de apă și canalizare către fonduri europene, acolo eliberez de anumite obligații contractuale și rămâne o resursă în plus. Dacă avem o Ordonanță de urgență înseamnă că o să am un spațiu unde pot să mă joc și sigur va fi anul acesta ‘Casa Verde‘, din cifrele pe care le văd la ora actuală. Va fi buget, o dată pentru proiecte neonorate, dar și pentru o sesiune nouă de proiecte. Programul se va adresa, probabil, persoanelor fizice. Ar putea intra în program și persoanele juridice, dar numai instituțiile de învățământ, spitale, creșe, cămine de bătrâni și centre de plasament pentru copii. Deocamdată, analizăm impactul financiar, pentru că interesul este să avem un beneficiu cât mai mare, nu să se monteze ceva de dragul de a spune că avem o instalație pe casă sau pe o instituție”, a precizat Attila Korodi.

Spynews
Românul care a înjunghiat-o pe fetița de 11 ani, în Londra, este și el tatăl unui copil de patru ani. Ce obișnuia să posteze pe Internet: ”Absolut sinistre”
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Locul din România care i-a dat pe spate pe străini. Are un potențial turistic uriaș, dar puțini români știu de el: ”Este frumos și unic. Sunteți foarte norocoși să locuiți aici”
Capital.ro
Românii cu mașini pe motorină, taxați mai puțin. A intrat în vigoare azi, 16 august
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
România are CEL MAI MARE preț la gaze naturale din regiune! Grecia și Bulgaria sunt în spatele nostru
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Ștefan și Maria de la Mireasa, sezonul 9, vacanță romantică în Italia. Cum și-a răsfățat fostul concurent soția de ziua ei onomastică / FOTO
Spynews
Cum a surprins-o Ronald Gavril pe Anamaria Prodan, de ziua onomastică. Iubitul vedetei a dat dovadă de romantismul suprem | FOTO
Evz.ro
Te lasă fără bani chiar la bancomat. Cum acționează escrocii
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Cum vrea Vlad Pascu să scape de închisoare. Părinții celor doi tineri uciși în tragedia de la 2 Mai sunt revoltați: „Vrea să fie eliberat, să-și îmbrățișeze părinții”
Capital.ro
S-a aflat adevărul despre Băsescu. Greșeală monumentală a fostului președinte
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Chinurile Ioanei din Broșteni: Violată de tată, părăsită de mamă! "Mi-a zis că e sfâșiată"
substantial.ro
Cinci arestări în cazul morții lui Matthew Perry: legătura cu o rețea vastă de trafic de ketamină
MediaFlux
BOALA de care suferă DONALD TRUMP după ce a fost ÎMPUȘCAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...