Trebuie sa eviti produsele cu grasimi trans, care sunt reprezentate de uleiurile vegetale hidrogenate din industria alimentara de tip fast food si junk food (snacks, chips, prajituri), dar si in produse de patiserie, in uleiuri rafinate si dublu rafinate folosite la gatit, in margarina si in alte produse. La fel de mult trebuie sa ne ferim si de grasimile saturate care provin in mod principal din produse de origine animala. Grasimile saturate cresc nivelul total al colesterolului din sange si al lipoporteinelor cu densitate mica (LDL), cele care pot declansa aparitia bolilor cardiovasculare dar si a diabetului de tip 2.
Totusi, nu trebuie sa evitam grasimile “bune”, adica cele nesaturate (polinesaturate si mononesaturate). Ele se gasesc predominant in uleiurile vegetale, in margarinele tartinabile de calitate, in peste (exemplu – omega 3 si 6), in nuci si in semintele oleaginoase. Aceste grasimi bune au proprietati anti-inflamatorii care ajuta la reglarea sistemului imunitar.
Alimentele de mai jos contin grasimi bune, desi cantitativ au aproximativ 14 grame de grasimi, echivalentul cantitatii dintr-o gogoasa glazurata. Insa tocmai calitatea superioara a grasimilor face aceste alimente numai bune de inclus in dieta zilnica.
O jumatate de avocado
O jumatate din acest fruct exotic contine aproximativ 15 grame de grasimi, insa 10 grame din acestea sunt grasimi mononesaturate, care ajuta la reglarea nivelului colesterolului in sange. Totodata, mai multe studii au aratat ca avocado-ul poate preveni acumularea de grasime in jurul abdomenului, tesutul adipos crescut in aceasta zona fiind cel mai periculos pentru sanatate, caci se afla exact in jurul organelor.
Doua linguri de unt de arahide
Daca te limitezi sa consumi zilnic doar doua linguri de unt de arahide, vei oferi organismului 16 grame de grasimi, jumatate din aceasta cantitate fiind formata din cele mononesaturat. Pe de alta parte, alte patru grame de grasimi sunt polinesaturate, iar acestea ajuta la reducere riscului aparitiei diabetului zaharat de tip II si a bolilor de inima.
Citeste mai mult pe lyla.ro