„Oameni importanți din PSD, canale media sub influenţa PSD au început să atace ideea de candidatură a mea în numele USL foarte devreme. PSD ar fi putut susţine un candidat cu condiţia să fie siguri că omul respectiv ar fi perfect decorativ, să nu deranjeze nici Guvernul, nici altcineva”, a declarat Crin Antonescu.
Liberalul a afirmat că social-democraţii au avut manifestări inacceptabile după câştigarea alegerilor din decembrie 2012, chestiunea Roşia Montană fiind primul subiect de dihonie între aliaţi. „Am avut un morman de ordonanțe, o concepție din ce în ce mai evidentă că majoritatea parlamentară trebuie să fie o anexă a Guvernului. În domeniul economic, chestiunea accizei a fost deranjantă. Premierul și miniștrii săi au fost foarte insistenți în legătură cu acciză, apoi când am văzut că la finalul anului s-a dus la Cotroceni şi a ieşit fără acciză, ne-a nemulţumit. L-am întrebat de ce a mai vrut-o”, a spus preşedintele PNL.
El a arătat că deteriorarea relaţiilor dintre PSD şi PNL a dus şi la răcirea relaţiilor personale dintre liderii lor. „Nu am reușit să ne înțelegem. Comunicarea a fost din ce în ce mai slabă. Am pierdut lungimea de undă (…) Sută la sută convins de ruperea USL eram de la jumătatea lui 2013, dar trebuia să ducem această căruță a guvernării”, a relatat Antonescu.
Acesta a afirmat că a pledat în partid pentru menţinerea USL în pofida semnelor îngrijorătoare venite de la PSD. „PSD nu ar fi venit la guvernare dacă nu exista USL. Aşa mare cum e, Ponta însuşi a spus că dacă nu era USL ar fi fost cel mai mare partid din opoziţie. Acest partid semnase un angajament politic pentru că eu eram candidatul cel mai bine poziţionat la momentul în care s-a format USL. Eram convins că lucrurile vor degenera. Le-am spus lui Ponta şi Dragnea: „Haideţi să o lăsăm pe asta cu Preşedinţia!”. Au negat, neagă şi acum. Sunt în stare să spună că, dacă ne-am întoarce, tot pe mine m-ar susţine”, a declarat liderul liberalilor.
Crin Antonescu a apreciat că ruperea USL înseamnă amânarea unei şanse ca viaţa politică să intre pe un făgaş mai sănătos. „PNL avea dreptul să fie la putere şi iată că nu e, a câştigat alegeri. Asta face şi mai interesantă, mai dramatică bătălia din acest an. Cred că PNL va reveni la guvernare cel mai târziu la începutul anului 2015, după alegerile prezidențiale”, a conchis preşedintele PNL.