Avertisment! Toţi bărbaţii trebuie să ştie asta

Pentru a studia impactul pe care substanţele chimice din viaţa noastră de zi cu zi îl au asupra fertilităţii, cercetătorii americani au petrecut patru ani urmârind 501 cupluri care încercau să facă copii. Unul dintre rezultate i-a surprins pe oamenii de ştiinţă: deşi atât femeile, cât şi bărbaţii erau expuşi la substanţe chimice toxice, bărbaţii păreau să sufere mult mai mult din punct de vedere al fertilităţii.
Filip Stan
24 mart. 2014, 11:10
Avertisment! Toţi bărbaţii trebuie să ştie asta

Pentru a studia impactul pe care substanţele chimice din viaţa noastră de zi cu zi îl au asupra fertilităţii, cercetătorii americani au petrecut patru ani urmârind 501 cupluri care încercau să facă copii. Unul dintre rezultate i-a surprins pe oamenii de ştiinţă: deşi atât femeile, cât şi bărbaţii erau expuşi la substanţe chimice toxice, bărbaţii păreau să sufere mult mai mult din punct de vedere al fertilităţii.

Diferenţa între sexe era foarte mare mai ales în cazul ftalaţilor, acei compuşi întâlniţi mai peste tot, ce sunt folosiţi pentru a face materialele plastice mai flexibile şi loţiunile cosmetice mai uşor de aplicat. Femeile care foloseau cosmetice aveau un nivel mai mare de ftalaţi în corp, conform analizei urinei. Totuşi, cercetătorii au descoperit că abia în cazul bărbaţilor care erau parteneri ai acestor femei nivelul de ftalaţi din corp era corelat cu infertilitatea.

„Efectul observat în acest studiu se datorează participanţilor de sex masculin”, explică Germaine Buck Louis, un epidemiolog de la National Institute of Child Health and Human Development şi totodată principalul autor al studiului publicat în jurnalul Fertility and Sterility. „Ei reprezintă datele relevante”, adaugă specialistul.

Ftalaţii fac parte dintr-un grup de compuşi industriali cunoscuţi sub numele de „disruptori endocrini”, deoarece perturbă sistemul endocrin, ce guvernează producţia şi distribuţia hormonilor în corp. Aceste substanţe au fost implicate în mai multe probleme de sănătate, printre care malformaţii congenitale, cancere şi diabet.

Totuşi, cercetătorii sunt îngrijoraţi mai ales de efectul lor asupra sistemului reproducător uman. Un număr tot mai mare de cercetări realizate în ultimele două decenii sugerează că ftalaţii pot „reprograma” sistemul reproducător masculin, perturbând funcţionarea hormonilor androgeni, precum testosteronul, ce joacă un rol cheie în dezvoltarea masculină. Acest mecanism, cred unii experţi, explică rezultatele care arată o legătură între expunerea la ftalaţi şi schimbări în numeroase elemente, de la dezvoltarea testiculară până la calitatea spermei.

„Nu am fost deloc surprinsă de acest rezultat”, a comentat Andrea Gore, profesor de farmacologie şi toxicitate la Universitatea Texas şi totodată redactor-şef al jurnalului ştiinţific Endocrinology. „Am văzut studiile pe celule, studiile pe animale şi acum studiile epidemiologice realizate pe oameni, iar toate aceste cercetări oferă rezultate similare”, a explicat Gore.

Accentul pus pe fertilitatea masculină datează de la începutul anilor ’90, când cercetătorii din SUA şi Europa au publicat un studiu care sugera că expunerea la chimicale ar putea fi asociată unui declin constant al calităţii spermei. Unul dintre autorii acelui studiu, Niels Skakkebaek, un cercetător de la Universitatea din Copenhaga specializat în reproducere, a propus în urma rezultatelor că creşterea numărului de malformaţii în sistemele reproducătoare masculine, fenomen pe care el în intitulează „sindromul disgeneziei testiculare”, ar putea fi legat de expunerea la compuşi din mediu printre care se numără şi disruptori endocrini precum ftalaţii.

Citeşte mai mult pe descopera.ro

Spynews
Au fost găsite frigărui din carne de câine într-o destinație turistică frecventată de o mulțime de români. Autoritățile au luat măsuri de urgență
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Vacanța i s-a transformat într-un coșmar. Ce a pățit o româncă într-un hotel din cea mai cunoscută stațiune din Bulgaria. “Se auzeau 2-3 voci. Am așteptat dimineața să pot ieși din cameră”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Decizie pentru toți proprietarii de case și apartamente
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție de NOTA 10 în Paris! Câte MII DE EURO a costat ținuta ei: Geanta, mai SCUMPĂ decât rochia
DailyBusiness
Din iulie, ne așteaptă scumpiri MARI. Care sunt produsele pentru care vei plăti MAI MULT
Adevarul
A fost confirmat primul caz de infectare cu West Nile în România. Un bucureștean de peste 60 de ani
Spynews
Capul Doloșman, comoara ascunsă de pe litoralul românesc, oferă peisaje unice. Cum ajungi la punctul turistic aflat în Jurilovca
Spynews
Se închide temporar circulația pe autostrada A2 București – Constanța. Șoferii vor fi restricționați în plin sezon
Evz.ro
Un desert fabulos cu ciocolată. E gata în câteva minute
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza: Pe ce dată se întoarce canicula în România
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum a reacționat mama suspectului crimei din Brăila, după ce anchetatorii au găsit în casa ei o posibilă armă a crimei: „Un briceag cu care îşi tăia..”
Capital.ro
Interzis total pentru românii de la bloc. Ordin Raed Arafat. Nu mai faceți asta noaptea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Bugetarii vor avea o nouă minivacanță de patru zile în august
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!