Celebrul actor american a declarat cu o voce tremurândă şi ştergându-şi lacrimile că această distincţie îi este dedică bunicii lui: „Persoana căreia aş dori să îi dedic toate aceste lucruri este bunica mea. Nu aş fi aici fără dragostea ei”.
Comparat cu Marlon Brando, graţie rolului Rusty James din „Golanii/Rumble Fish”, actorul american Mickey Rourke a devenit un veritabil sex-simbol la Hollywood în anii 1980, după rolul din „9 săptămâni şi jumătate” (1986). Dar, după câteva alegeri artistice neinspirate, starul american decide în 1991 să îşi reia cariera de boxer, pe care o abandonase în anii 1970. A boxat din nou timp de cinci ani, ieşind desfigurat din această perioadă mai puţin fastă din viaţa sa.
Şi-a făcut o revenire spectaculoasă în lumea filmului, la vârsta de 56 de ani, o dată cu rolul luptătorului profesionist din drama „Luptătorul/ The Wrestler”, care i-a adus o nominalizare la categoria „cel mai bun actor în rol principal” la cea de-a 81-a gală a premiilor Oscar.
Mickey Rourke a profitat din plin de pe urma nominalizării sale la Oscar, în 2009, pentru „The Wrestler/ Luptătorul”, jucând după acel rol în multe filme, aparţinând unor genuri diferite, pendulând între registrul elitist („Passion Play”, cu Bill Murray şi Megan Fox) şi cel mai puţin intelectual („The Expendables”, cu numeroase staruri din filmele de acţiune din anii ’80), ajungând şi pe afişul unor filme cu mare succes comercial („Iron Man 2”).