Bacteriile din gura si problemele cardiace
Mai multe studii au demonstrat ca persoanele care au probleme gingivale, cauzate de cresterea numarului de bacterii din gura, prezinta un risc sporit de a avea probleme de inima, comparativ cu persoanele care au gingiile sanatoase. Motivul tine de bacteriile care ajung atat in stomac prin ingerare, cat si prin absorbtie la nivel celular.
CITEŞTE ŞI: Greşeli de igienă dentară: cum să te speli corect pe dinţi
Gura uscata si degradarea dintilor
O deficienta de calciu, dar si sindromul Sjögren au ca simptome gura uscata. Sindromul Sjögren este o boala autoimuna care se caracterizeaza prin uscaciunea ochilor si a gurii. Practic, corpul produce in exces anticorpi, iar acestia sunt directionati in sange catre diverse tesuturi din organism, cavitatea bucala fiind una dintre principalele vizate. Acest lucru duce la uscaciunea cronica a ochilor si a gurii, denumita xerostomie. Saliva are rolul de a proteja dintii si gingiile de bacteriile care cauzeaza carii si gingivita, insa lipsa salivei face ca gura suferindului de sindrom Sjögren sa fie predispusa la astfel de probleme, tocmai pentru ca nu are bariera naturala de protectie.
Pe de alta parte, si anumite medicamente pot cauza uscaciunea gurii, mai ales in cazul tratamentelor indelungate. Antihistaminele, medicamentele de atenuare a durerii, antidepresivele, dar si decongestionantele au ca efect secundar uscaciunea cavitatii orale, care, in timp, pot cauza probleme gingivale si degradarea severa a dintilor.
VEZI ŞI: Sfaturi pentru igiena corporală a copilului tău
Gingiile palide si anemia
Persoanele care isi simt gura sensibila, gingiile si limba sensibile, iar culoare acestora nu este de un rosu-roze sanatos, ci este una palida, se prea poate sa sufere de anemie, tocmai pentru ca aceasta problema medicala este generata de incapacitatea organismului de a produce globule rosii, acelea care “dau culoare” sangelui si tesuturilor.
Citeste mai mult pe lyla.ro