Militanţi pentru drepturile omului au calificat decizia instanţei din al-Minya (sud de Cairo) drept cea mai mare pedeapsă capitală colectivă pronunţată vreodată în istoria modernă a Egiptului, scrie Agerpres.
„Impunerea unei pedepse colective cu moartea după un proces cu nereguli procedurale încalcă dreptul internaţional în materie de drepturi ale omului”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU pentru drepturile omului, Rupert Colville, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva. „Un proces colectiv a 529 de oameni desfăşurat doar pe parcursul a două zile nu poate să respecte măcar nici procedurile de bază ale unui proces”, a subliniat Colville.
Acuzaţiile exacte la adresa fiecărui membru al Frăţiei Musulmane nu au fost clare, nefiind citite public în timpul procesului şi nu toţi aveau un avocat, a mai spus Rupert Colville.
Avocaţii apărării au precizat că nu au avut acces corespunzător pentru a putea comunica cu clienţii lor şi curtea nu a luat în calcul dovezile prezentate în apărarea clienţilor lor, a mai arătat oficialul ONU.
Peste 500 de susţinători ai preşedintelui egiptean destituit Morsi au fost condamnaţi la moarte luni pentru violenţele din timpul verii trecute. Din cei 529 de condamnaţi la pedeapsa capitală, doar 153 sunt în detenţie, ceilalţi se ascund.
În total, mai mult de 1.200 de persoane sunt judecate în Egipt pentru violenţele care au avut loc la mijlocul verii trecute în guvernoratul al-Minya, situat la 250 km sud de Cairo, în cel mai important proces de la începutul represiunii împotriva simpatizanţilor fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi, lansat la începutul lunii iulie, în urma înlăturării singurului şef de stat ales democratic în această ţară. Liderul Frăţiei Musulmane Mohamed Badie şi alţi 682 de membri urmau să compară marţi în faţa aceleiaşi instanţe.