Reprezentanţii minerilor din Valea Jiului i-au adus mai multe propuneri de natură socială ministrului Muncii

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, s-a întâlnit joi cu reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere şi Independente "Energetica", organism din care fac parte salariaţi şi pensionari mineri din Valea Jiului, care i-au prezentat o serie de propuneri de natură socială.
Filip Stan
27 mart. 2014, 18:19
Reprezentanţii minerilor din Valea Jiului i-au adus mai multe propuneri de natură socială ministrului Muncii

Conform unui comunicat al ministerului, necesitatea reglementării acordării, şi după anul 2014, a alocaţiei de cărbune pentru uz casnic şi a tarifului redus la energia electrică pentru iluminatul casnic, facilităţi acordate pensionarilor mineri din Valea Jiului, a fost în centrul discuţiilor de la sediul MMFPSPV. Facilităţile sunt suportate din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei.

Ţinând însă cont de specificul bugetului asigurărilor sociale de stat şi de atribuţiile caselor judeţene de pensii, potrivit ministrului Rovana Plumb: „propunerea de preluare a plăţii acestor facilităţi de către instituţii aflate în structura MMFPSPV nu este oportună, dar Ministerul Muncii va face toate demersurile necesare pe lângă Ministerul Economiei pentru identificarea unor soluţii legislative care să permită prelungirea acordării acestor facilităţi şi după anul 2014”.

Un al doilea subiect al întâlnirii a vizat modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, astfel încât stagiul complet de cotizare pentru persoanele din unităţile miniere şi pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în subteran cel puţin 50% din timpul normal de muncă să fie de 20 de ani, şi nu 30 de ani, ca în prezent.

Însă, o astfel de propunere a partenerilor de dialog nu poate fi susţinută de Ministerul Muncii, deoarece, la stabilirea pensiei pentru această categorie de persoane, sunt luate în calcul: vârsta standard de pensionare, care este de 45 ani în acest caz, perioadele suplimentare la vechimea în muncă, respectiv 6 luni pentru fiecare an lucrat în aceste condiţii şi creşterea punctajelor anuale realizate în perioadele în care au desfăşurat activităţi în aceste condiţii de muncă cu 50%.

„Sistemul de pensii este sustenabil, iar, pentru viitor, lucrăm la un pachet consistent de măsuri active pentru a-l adapta noilor realităţi”, a precizat ministrul muncii, în acest context.

O altă cerinţă a reprezentanţilor sindicali a fost aceea ca art.10 din OG nr.29/2013 privind reglementarea unor măsuri bugetare, potrivit căruia „venitul lunar de completare prevăzut de OUG nr. 36/2013 se acordă numai persoanelor disponibilizate în condiţiile stabilite de respectiva ordonanţă de urgenţă, din cadrul operatorilor economici reclasificaţi în sectorul administraţiei publice, conform listei publicate de INS”, să fie abrogat.

La finalul întâlnirii, ministrul Rovana Plumb i-a asigurat pe reprezentanţii sindicatelor din zona energiei şi minelor că va analiza cu cea mai mare atenţie toate propunerile lor împreună cu specialiştii din cadrul ministerului.

Pensionarii din Valea Jiului, proveniţi din sistemul minier sunt, în prezent, beneficiari ai unor facilităţi prevăzute prin HG nr. 670/1990, în baza actelor adiţionale la Contractul Colectiv de Muncă în vigoare la Societatea Naţională Închideri Mine Valea Jiului, potrivit Deciziei CE 787/2010 privind acordarea ajutorului de stat pentru facilitarea minelor necompetitive. Problematica este gestionată de către Ministerul Economiei.

Decizia CE 787/2010 prevede suportarea de către societatea beneficiară a ajutorului de stat a unor cheltuieli de protecţie socială, acestora fiindu-le asimilate şi facilităţile la tarif preferenţial la energia electrică şi alocaţii de cărbune.

În baza documentaţiei de notificare a ajutorului de stat acordat pentru închiderea a trei exploatări miniere din Valea Jiului, aprobată de Consiliul Europei, facilităţile se acordă până inclusiv în anul 2014.

Citeşte şi Rovana Plumb o contrazice pe Ioana Petrescu. Pensiile şi salariile NU depind de acciza la carburanţi

Spynews
Andrei de la Mireasa, sezonul 7, și iubita lui s-au despărțit după o lună de relație. Care ar fi motivul separării și ce spune și despre Simona
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cum să faci carnea pe grătar fără să se lipească. Trucul simplu pe care orice gospodină trebuie să îl cunoască
Capital.ro
UNGURII vor banii românilor. Ungaria face o mutare istorică în 2024
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție de NOTA 10 în Paris! Câte MII DE EURO a costat ținuta ei: Geanta, mai SCUMPĂ decât rochia
DailyBusiness
Noua Comisie Eropeană va fi condusă tot de Ursula von der Leyen. Care sunt candidații propuși de guvernele țărilor din UE?
Adevarul
Sporuri și concedii medicale acordate abuziv pentru minerii din Valea Jiului. S-au întocmit dosare penale
Spynews
Ce preț trebuie să plătești dacă vrei să faci plajă pe cearșaf, în Mamaia. Poate fi mai scump decât închrierea unui șezlong
Spynews
Cristina Rotaru de la Insula iubirii, mesaj cu subînțeles, după ce soțul ei, Andrei, s-a sărutat cu ispita Diandra? „Să nu fiu apreciată, iubită...” | FOTO
Evz.ro
Stațiunea de basm din România. Turiștii găsesc aici un Rai
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce s-a descoperit în trupul lui Sorin Nazîru? Filmul morţii fostului portar de la Dinamo
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Pensionarii care pot primi 250 de lei în plus de la Casa de Pensii! Ce trebuie să facă până la finalul lunii iulie
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Decizie pentru toți proprietarii de case și apartamente
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel
substantial.ro
NASA și Boeing întârzie întoarcerea astronauților de pe Stația Spațială Internațională din cauza problemelor tehnice ale navei Starliner
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!