ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Theodor Stolojan, o carieră politică marcată de renunţări şi lacrimi

Theodor Stolojan este economist și politician care activează ca membru al Parlamentului European din 2007, din partea PDL. După Revoluţia din '89, a ocupat pentru un an funcţia de premier al României. În 2004 şi-a anunţat candidatura la Preşedinţia României, dar în 2 octombrie s-a retras, invocând probleme grave de sănătate. Locul său a fost preluat de Traian Băsescu, care vădit emoționat a început să plângă  în momentul în care Stolojan a făcut anunțul retragerii.
Romania TV
31 mart. 2014, 08:39
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Theodor Stolojan, o carieră politică marcată de renunţări şi lacrimi

Cariera lui Theordor Stolojan a început în domeniul economic, imediat după ce a terminat facultatea. Astfel, după absolvire, s-a angajat ca economist stagiar la întreprinderea Frigotehnica București, apoi a ocupat funcția de economist în cadrul Ministerului Industriei Alimentare și Agriculturii. Începând din 1972 ocupă mai multe funcții în cadrul Ministerului de Finanțe. 

După Revoluţie, el a lucrat tot în Ministerul Finanțelor, ocupând funcția de ministru adjunct al Ministerului Finanțelor până în aprilie 1990, apoi pe cea de ministru al Finanțelor, în perioada iunie 1990 – aprilie 1991 (în cabinetul Petre Roman II). În mai 1991 a fost numit președintele Agenției Naționale de Privatizare. Totuşi, după mineriada din septembrie 1991, care a generat căderea guvernului Petre Roman, Stolojan este numit premier. Ulterior, a lucrat pentru Banca Mondială şi la Grupul Tofan.

În 2000 a reintrat în politică, candidând pentru președinție din partea PNL, ocupând a treia poziţie după Ion Iliescu și Corneliu Vadim Tudor. Doi ani mai târziu a fost ales președintele Partidului Național Liberal.

În 2004, deşi era desemnat candidat la alegerile prezidentiale, Theodor Stolojan s-a retras din cursa pentru Preşedintie, dar şi de la conducerea PNL, acesta fiind unul dintre momentele care i-au marcat puternic cariera politică. Pentru a-şi justifica decizia, Theodor Stolojan a invocat probleme grave de sanatate, locul său în cursa pentru Preşedinţie fiind preluat de Traian Basescu, cel care a şi plâns în direct în momentul în care Stolojan a făcut anunţul retragerii. După ce Băsescu a câştigat alegerile, Stolojan a fost numit consilier al preşedintelui pe probleme economice.

Decăderea sa a culminat cu excluderea din PNL, însă Stolojan nu a renunţat la politică şi în octombrie 2006 a lansat Platforma liberală, devenită mai târziu Partidul Liberal Democrat (PLD), alături Valeriu Stoica, Radu F. Alexandru, Mona Musca, Cristian Boureanu şi Raluca Turcan. La alegerile europarlamentare din 25 noiembrie 2007 este ales ales în Parlamentul European.

După fuziunea dintre Partidul Democrat (PD) și PLD, Theodor Stolojan este numit prim-vicepreședinte al noi formaţiuni politice rezultate, Partidul Democrat-Liberal (PDL). 

În 2008, Stolojan a fost desemnat de preşedintele Băsescu pentru funcţia de premier al României, numai că după cinci zile şi-a depus mandatul, fără a explica motivele care l-au făcut să renunţe. A invocat doar vârsta înaintată şi faptul că în politică e nevoie de „o revigorare”. În 2009, a fost reales europarlamentar pe listele PDL.

Numele lui Theodor Stolojan a fost vehiculat şi în dosarul privatizarii „Electrica Muntenia Sud”, in care au fost vizaţi Codrut Seres, Adriean Videanu si Gheorghe Seculici.

Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este pe bancnota de 200 de lei. Există un detaliu pe care puțini români l-au observat
Spynews
Tu crezi că poți rezolva măcar 1 din aceste 10 ghicitori grele, fără ajutorul Google?
Evz.ro
Programul Prima Casă Plus a fost extins. Schimbări importante pentru persoanele care nu sunt angajate
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Pe ce dată și la ce oră urmează să fie virate alocațiile elevilor în august 2024
Capital.ro
Rusia se RETRAGE. Bucurie de nedescris în Ucraina: Amintiți-vă de această zi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Diferențele de Preț la Apa Plată Între Supermarketuri și Litoralul Românesc, Criticată de Directorul ANPC
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'