Noile informaţii obţinute prin intermediul telescopului orbital Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) dezvăluie faptul că aceste găuri negre supermasive sunt localizate chiar şi în centrul unor galaxii pitice. Această descoperire este foarte importantă pentru că până acum se credea că aceste găuri negre se formează în urma ciocnirii dintre galaxii, scrie Agerpres.
O gaură neagră este un obiect astronomic limitat de o suprafaţă în interiorul căreia câmpul gravitaţional este atât de puternic, încât nimic nu poate scăpa, suprafaţă denumită orizontul evenimentului. Dintr-o gaură neagră nu poate evada nici măcar radiaţia electromagnetică (spre exemplu lumina) şi astfel interiorul ei rămâne mereu negru, invizibil decât prin efectul pe care îl exercită asupra obiectelor cosmice din jur, de aici provenind şi numele.
„Datele pe care le-am analizat sugerează că primele seminţe ale găurilor negre supermasive sunt la rândul lor nişte obiecte masive„, conform astronomului Shobita Satyapal de la Universitatea George Mason, coordonatoarea acestui nou studiu publicat în ultimul număr al revistei Astrophysical Journal.
Tehnologia de observaţii în spectrul infraroşu îi permite telescopului WISE să identifice detalii pe care alte telescoape, cele optice, convenţionale, nu le pot observa pentru că lumina în spectrul vizibil nu poate străbate straturile dense de praf cosmic care ascund regiuni îndepărtate din Univers.
„Deşi este nevoie de mai multe studii pentru a confirma dacă galaxiile pitice sunt într-adevăr dominate de astfel de găuri negre supermasive care se hrănesc activ, acesta este obiectul misiunii telescopului WISE: identificarea unor obiecte ieşite din comun din Univers„, a comentat şi astronomul Daniel Stern, de la NASA, care nu a participat la acest studiu.
Găurile negre continuă să reprezinte un mister pentru astronomi. Majoritatea galaxiilor mici descoperite par să nu aibă în centrul lor găuri negre – pentru că nu există aglomerări de stele în apropierea centrul lor galactic (stele care ar fi fost ţinute în capcană de atracţia găurii negre centrale). Însă datele obţinute de WISE indică, de fapt, contrariul – ar putea exista găuri negre masive chiar şi în centrul acestor mase galactice.
De o lungă perioadă de timp oamenii de ştiinţă încearcă să confirme existenţa unor găuri negre mai mici, în stadii intermediare. Deşi aceste găuri negre nu au fost observate, oamenii de ştiinţă au presupus că ele au existat probabil, la un moment dat în trecut, înainte de a creşte în masă până la stadiul supermasiv din prezent.
Însă pentru Shobita Satyapal, datele obţinute prin intermediul telescopului WISE ar putea conduce la concluzia că găurile negre supermasive au existat încă din zorii Universului, în urmă cu aproximativ 13,8 miliarde de ani. Pe măsură ce Universul s-a extins în spaţiu şi timp, ar fi crescut în masă şi aceste găuri negre.
„Încă nu ştim sigur cum s-au format monstruasele găuri negre din centrul galaxiilor. Dar descoperirea unor găuri negre masive în mijlocul unor galaxii minuscule demonstrează că aceste găuri negre s-au format cumva în tinereţea Universului, înainte ca galaxiile să se ciocnească între ele”, mai susţine ea.
Alţi oameni de ştiinţă sunt de părere că stelele supermasive care explodează creează de obicei găuri negre tinere, de mase intermediare. Pe măsură ce tânăra gaură neagră consumă gaz şi materie din vecinătatea sa galactică, ea creşte în masă, de-a lungul timpului, până la nivelul giganticelor găuri negre din prezent.
Subiectul rămâne însă controversat după ce chiar şi existenţa găurilor negre, cel puţin în modul în care le înţelegem în prezent, a fost pusă recent sub semnul întrebării de eminentul astrofizician britanic Stephen Hawking.