Viktor Ianukovici: Modificările anticonstituţionale în legile Ucrainei exclud posibilitatea unor alegeri corec

Într-un mesaj adresat poporului ucrainean, preşedintele ucrainean înlăturat de la putere Viktor Ianukovici a atras atenţia că modificările anticonstituţionale în legile Ucrainei exclud posibilitatea unor alegeri corecte, transmite vineri ITAR-TASS.
Alina Costache
28 mart. 2014, 10:18
Viktor Ianukovici: Modificările anticonstituţionale în legile Ucrainei exclud posibilitatea unor alegeri corec

Actuala aşa-numită putere a adoptat un pachet de legi care încalcă în mod direct Constituţia Ucrainei. Aceste legi au fost adoptate sub presiunea ‘Maidanului’. Mulţi deputaţi şi familiile lor au fost supuşi violenţelor, nemaivorbind de ameninţările constante”, afirmă Ianukovici în mesaj, primit de ITAR-TASS şi citat de Agerpres.

Agenţia rusă de presă precizează că este vorba de un mesaj adresat Congresului Partidului Regiunilor, al cărui lider era şi din care a cerut să fie exclus.

Partidul Regiunilor, care urmează să se reunească sâmbătă în Congres pentru a-şi redefini strategia pentru alegerile prezidenţiale din 25 mai, a recunoscut că urmează să fie complet remaniat şi că are intenţia să participe la alegeri, potrivit AFP.

„Impostorii nu se bucură de încrederea poporului ucrainean şi nu au dreptul să-l priveze pe cetăţeanul ucrainean de dreptul lui de vot, prin introducerea unor modificări neconstituţionale în legislaţie, între care şi legea referitoare la alegerea preşedintelui”, detaliază Ianukovici, explicând că amendamentele adoptate exclud posibilitatea organizării de alegeri corecte.

De asemenea, el reiterează că ‘această putere’ nu este legitimă şi că toate deciziile pe care ea le ia sunt ilegale.

Viktor Ianukovici a propus organizarea unui referendum naţional în loc de alegeri prezidenţiale anticipate.

În discursul adresat Congresului Partidului Regiunilor, primit vineri de ITAR-TASS, Ianukovici a încercat să explice din nou motivele pentru care a decis să nu semneze un acord de asociere cu UE.

‘Am crescut treptat salariile, pensiile, am reformat ţara, aducând-o mai aproape de standardele europene, ne-am pregătit pentru semnarea acordului de asociere şi de comerţ liber cu UE. Dar, în luna octombrie, ne-am dat seama că aceste acorduri nu au presupus audieri parlamentare obligatorii cu participarea producătorilor şi sindicatelor’, a spus Ianukovici. ‘Şi pentru ei a fost un şoc, pentru că nu este un secret că producătorii noştri au subvenţii de la stat de zece ori mai mici decât colegii din restul Europei pentru care piaţa Ucrainei a fost complet deschisă’, a explicat preşedintele îndepărtat de la putere. ‘În aceste condiţii, producătorul ucrainean devenea necompetitiv şi era pus în situaţia să părăsească propria piaţă de consum’, a argumentat el.

Pe de altă parte, Rusia avertizase şi ea că, în cazul semnării acordului, îşi va apăra propria piaţă şi va creşte taxele vamale pentru Ucraina, de teama re-exporturilor. Astfel, pentru întreprinderile ucrainene din domeniul agricol şi din cele conexe exista o ameninţare reală de stopare a activităţii şi de pierdere a locurilor de muncă, ceea ce era o catastrofă, în condiţiile în care în acest sector lucrează 7-8 milioane de oameni, aproape jumătate din populaţia activă a Ucrainei, a adăugat el.

‘Practic, nu aveam altă ieşire’, a afirmat Ianukovici, ‘decât să le propunem partenerilor noştri din UE să luăm o pauză şi să purtăm convorbiri în format trilateral UE-Ucraina-Rusia şi să căutăm în acest format o variantă de răspunsuri reciproc acceptabilă la problemele care au apărut în relaţiile noastre comerciale şi economice’.

Preşedintele Viktor Ianukovici a fost destituit în februarie de Rada Supremă în urma violenţelor din capitala ucraineană.

Spynews
David Popovici a vorbit despre relația pe care o are cu Taisia, iubita lui: „Mă face să nu mă simt vinovat”
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
Stațiunea de pe litoralul românesc de care s-au îndrăgostit doi turiști străini: ”E peste așteptări”
Capital.ro
Ungurii au luat fața României. Ungaria e deja la ani lumină: Știu că voi deranja multe persoane
Playtech.ro
Cine sunt românii care vor avea pensia mărită cu 700 de lei. Ce se întâmplă până pe 15 august
DailyBusiness
Anunț de ultimă oră pentru românii care au un împrumut la bancă
Adevarul
E Budapesta peste București? Un vlogger celebru dă verdictul. „Sunt șocat de ceea ce văd, priviți câtă nesimțire aici” VIDEO
Spynews
Țara de vis în care să vă petreceți anii de pensie. Serviciile medicale sunt gratuite și se află în topul statelor cu un nivel de trai avantajos
Spynews
David Popovici luptă pentru aurul olimpic și la 100 de metri. Programul de marți al românilor la Jocurile Olimpice de la Paris
Evz.ro
Capcană uriașă pentru șoferi. Toți sunt vizați. Informațiile au venit chiar acum
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
David Popovici explică succesul victoriei de la JO 2024. Ce a făcut după startul cursei, asta i-a adus AURUL
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Destin tragic pentru un adolescent din Galați. Băiatul în vârstă de 16 ani și-a găsit sfârșitul în apele Siretului, după ce a plecat la scăldat cu prietenii
Capital.ro
Decizie pentru cei cu mașini pe motorină. Vor fi taxați mai puțin de azi, 30 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Osteotomia tibială proximală, soluție pentru amânarea protezării genunchiului
MediaFlux
SE DAU 15.000 de lei de FAMILIE! PRIMUL VENIT, PRIMUL SERVIT
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!