Veşti bune pentru românii cu credite. BNR menţine dobânda de politică monetară la 3,5% pe an

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis, vineri, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 3,5% pe an, a anunţat banca centrală, într-un comunicat de presă.
Romania TV
28 mart. 2014, 15:46
Veşti bune pentru românii cu credite. BNR menţine dobânda de politică monetară la 3,5% pe an

De asemenea, CA al BNR a hotărât şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) aplicabile pasivelor în lei şi în valută, la 12 şi respectiv 18 la sută.

CA reafirmă că utilizarea adecvată a tuturor instrumentelor de care dispune Banca Centrală în condiţiile monitorizării atente a evoluţiilor interne şi ale mediului economic internaţional va permite îndeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu, precum şi asigurarea stabilităţii financiare.

„Analiza celor mai recente evoluţii ale indicatorilor macroeconomici atestă continuarea procesului de dezinflaţie în linie cu traiectoria prognozată de banca centrală concomitent cu redresarea activităţii economice. Rata anuală a inflaţiei a coborât la un minim istoric de 1,05 la sută, în luna februarie 2014, de la 1,55 la sută în luna decembrie 2013. În acelaşi timp, rata medie anuală a inflaţiei a fost de 3,2 la sută în luna februarie 2014 faţă de 3,6 la sută în luna anterioară, iar rata medie anuală a inflaţiei determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum – indicator relevant pentru asigurarea comparabilităţii la nivel european şi evaluarea procesului de convergenţă cu Uniunea Europeană – a continuat să scadă, atingând nivelul de 2,6 la sută în luna februarie faţă de 2,9 la sută în luna ianuarie”, arată un comunicat al CA al BNR.

Citeşte şi CURS VALUTAR BNR. Cel mai puternic leu din 2014

Această evoluţie şi perspectivele favorabile ale inflaţiei în contextul monitorizării atente a evoluţiilor interne şi internaţionale au permis băncii centrale ajustarea corespunzătoare a conduitei politicii monetare şi întărirea mecanismului de transmisie a acesteia în condiţiile ancorării eficace a anticipaţiilor.

Lichiditatea în sistemul bancar a înregistrat fluctuaţii, manifestându-se o tendinţă de surplus, ceea ce a determinat menţinerea ratelor de dobândă pe piaţa monetară, cu precădere a celor pe termen scurt, sub nivelul celei de politică monetară.

Situaţia favorabilă a lichidităţii, scăderea dobânzilor la creditele noi ca efect al reducerilor succesive ale raţei dobânzii de politică monetară şi îmbunătăţirea evoluţiei împrumuturilor în monedă naţională creează premise suplimentare pentru o redresare a creditării sectorului privat. Cu toate acestea, dinamica împrumuturilor acordate acestui sector rămâne lentă pe fondul scăderii semnificative a volumului creditului în valută, consideră CA al BNR.

Citeşte şi Ponta: Înjumătăţirea ratei pe o perioadă de doi ani se poate aplica de la 1 iulie

Potrivit comunicatului, dinamizarea activităţii economice s-a datorat evoluţiei favorabile a exportului net, dar şi ameliorării cererii interne. Pe partea ofertei, contribuţiile majore la creşterea economică au fost aduse de producţia industrială şi cea agricolă.

Cele mai recente evaluări reconfirmă perspectiva menţinerii ratei anuale a inflaţiei în lunile următoare la niveluri scăzute, apropiate de minime istorice. Această perspectivă este compatibilă cu prognoza anterioară privind revenirea şi menţinerea ulterioară a ratei anuale a inflaţiei în interiorul intervalului de variaţie al ţintei staţionare de 2,5 la sută + /-1 punct procentual.

Riscurile asociate acestei perspective provin în principal din mediul extern, şi anume volatilitatea fluxurilor de capital în condiţiile variabilităţii apetitului pentru risc al investitorilor pe fondul evoluţiilor geopolitice şi regionale, accelerarea procesului de dezintermediere transfrontalieră din sistemul bancar şi modificării expunerilor faţă de economiile emergente în ansamblu.

În acest context, CA al BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,5 la sută pe an, continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
Conduita politicii monetare este menită să asigure menţinerea în mod sustenabil a stabilităţii preţurilor pe termen mediu corespunzător ţintei anuale staţionare de 2,5 la sută, concomitent cu crearea condiţiilor pentru revigorarea sustenabilă a activităţii de creditare de natură să contribuie la realizarea unei creşteri economice echilibrate şi de durată.

CA al BNR reafirmă că utilizarea adecvată a tuturor instrumentelor de care dispune banca centrală în condiţiile monitorizării atente a evoluţiilor interne şi ale mediului economic internaţional va permite îndeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu, precum şi asigurarea stabilităţii financiare.
Implementarea consecventă a mixului de politici macroeconomice şi reforme structurale convenite în cadrul acordurilor de finanţare externă încheiate cu instituţiile internaţionale, alături de o situaţie socială şi politică echilibrată în anul electoral 2014, este de natură să consolideze stabilitatea economiei româneşti şi să întărească rezistenţa acesteia faţă de şocuri externe.

Potrivit calendarului aprobat, următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 6 mai 2014 când va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflaţiei.

 

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul din România în care se mută toți bucureștenii și nu numai. E foarte aproape de capitală, dar traiul aici e de 4 ori mai ieftin. Tinerii și pensionarii își permit să cumpere case și apartamente, sunt locuri de muncă, școli bune, spitale, magazine mari și drumuri reparate
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Despărțire șoc. Celebra prezentatoare a rămas fără iubit, chiar înainte de sărbători
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru UDREA. Dezvăluirea care cutremură toată închisoarea
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Statele Unite așteaptă implicarea soldaților nord-coreeni în conflictul cu Ucraina
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni