„Rezultatele studiului nu trebuie să îi facă pe unii să se căsătorească pe negândite. Totuşi, este important de ştiut dacă oamenii trăiesc singuri sau în cuplu pentru că acest lucru poate avea consecinţe importante asupra sănătăţii lor vasculare„, afirmă principalul autor al studiului, dr Carlos Alviar de la facultatea de medicină Langone a Universităţii New York, potrivit Agerpres.
Studiul, realizat pe baza fişelor medicale a peste 3,5 milioane de persoane între 21 şi 102 ani de pe tot teritoriul Statelor Unite, a fost prezentat vineri la conferinţa anuală a American College of Cardiology (ACC) de la Washington. La aceleaşi concluzii ajunseseră şi alte studii mai restrânse realizate anterior, subliniază cercetătorii. Însă, adaugă ei, amplitudinea recentei cercetări a permis pentru prima dată să se stabilească riscurile pentru patru patologii vasculare (boli arteriale periferice, cerebrovasculare, ale arterei coronariene şi anevrismul aortei abdominale), în funcţie de diferite situaţii din familie.
Citeşte şi Ce efecte are, de fapt, atingerea unui bărbat asupra corpului femeii
Riscurile cardiovasculare tradiţionale, ca hipertensiunea, tabagismul, diabetul şi obezitatea sunt similare celor întâlnite la ansamblul populaţiei americane, au arătat autorii. Ei au stabilit, în relaţie cu vârsta, sexul, rasa şi alte riscuri cardiovasculare, o legătură între statutul matrimonial şi riscul de a suferi de boli arteriale şi de inimă, constatare valabilă şi la femei, şi la bărbaţi.
Astfel, la persoanele căsătorite, riscul de boli cardiovasculare este mai mic cu 5% decât la celibatari. Probabilităţile de a suferi un anevrism al aortei abdominale, de boli cerebrovasculare sau ale arterelor membrelor inferioare se reduc respectiv cu 8%, 9% şi 19%. Şi riscurile de a dezvolta boli coronariene sunt mai scăzute la oamenii căsătoriţi decât la văduvi sau divorţaţi. Nu s-a constatat o diferenţă statistică demnă de luat în seamă în privinţa celibatarilor utilizaţi ca grup de referinţă în acest studiu. Divorţaţii şi văduvii prezintă un risc mai mare de patologii vasculare comparativ cu celibatarii şi cei căsătoriţi. În cazul văduvilor, riscul creşte cu 3% la toate bolile vasculare şi cu 7% la bolile coronariene, au mai constatat cercetătorii.
Citeşte şi Un OBIECT pe care îl foloseşti ZILNIC îţi poate afecta grav sănătatea. Iată la ce trebuie să renunţi
Divorţul a fost asociat cu cele mai mari probabilităţi de a suferi de bolile vasculare: anevrism de aortă abdominală, boală a arterei coronariene şi accidente cerebrovasculare.
„Legătura dintre căsnicie şi scăderea riscurilor de boli cardiovasculare a fost mai pregnantă la cei mai tineri, ceea ce a fost o surpriză„, spune dr Alviar.
La persoanele sub 50 de ani, statutul de căsătorit se traduce printr-o scădere cu 12% a riscului de boli vasculare, mai arată studiul. Cifra scade la 7% în cazul celor între 51 şi 60 de ani şi la numai 4% la cele de peste 60 de ani.