„Este un lucru complicat, pentru că domnul Antonescu este cel care a participat la o serie de acţiuni antidemocratice, încercarea de lovitură de stat din iulie 2012, încercarea aceea de a croi o superimunitate, în decembrie 2013, este cel care a participat efectiv la actul guvernării prin care România a pierdut şansa de a intra în Spaţiul Schengen. Cu Antonescu e foarte complicat. Or, el încearcă acum să spună cât de răi sunt cei de la PSD, cu care era mână în mână. Cu dânsul e complicat, dar nu va mai fi, pentru că PNL-ul, din păcate, este pe o pantă descendentă, nu ascendentă şi dânsul a declarat că dacă PNL-ul nu obţine undeva la 20 sau nu ştiu cât la sută, el va demisiona”, a afirmat Stolojan.
Prezent la o dezbatere organizată de Institutul pentru Politici Publice pe tema „Cine va câştiga alegerile şi va conduce Europa în următorii cinci ani? Social-democraţii sau liberalii”, liderul PDL a apreciat că oamenii realizează acum poziţia „duplicitară” a lui Antonescu şi a PNL-ului. „Nu uitaţi că PNL-ul are şapte sau opt vicepreşedinţi din cei 31 care sunt fie condamnaţi în închisoare, fie în diferite anchete penale, fie condamnaţi cu suspendare. Deci e un partid care are multe pete dalmaţiene de dat jos”, a susţinut el.
Citeşte şi PNL şi Crin Antonescu se PRĂBUŞESC în sondaje. Ponta rămâne favoritul românilor pentru Cotroceni
Totuşi, Theodor Stolojan nu a exclus posibilitatea colaborării cu PNL, „unde sunt oameni care merită toată încrederea”. „Din păcate, Antonescu a distrus această încredere, în primul rând în el, ca preşedinte al partidului. Nici ăla care a plecat nu e mai breaz, ăla este autorul moral al dezastrului economic al României, al dezechilibrelor majore pe care le-a tolerat, în perioada 2007 – 2008”, a afirmat Stolojan, făcând referire şi la Călin Popescu Tăriceanu.
Theodor Stolojan a amintit că, în momentul de faţă, PDL are propriul candidat la prezidenţiale, în persoana lui Cătălin Predoiu şi a făcut o comparaţie între acesta şi candidatul PNL, Crin Antonescu.
„Ce au făcut aceşti doi oameni înainte de a deveni oameni politici? Unul, o carieră de succes ca avocat, într-o firmă profesionistă, celălalt, un rebut ca profesor de istorie. Ţin minte că a fost odată publicată o fişă de apreciere, de evaluare a muncii sale ca profesor de istorie şi era de tot râsul. Mai departe, munca lui Predoiu ca ministru al Justiţiei, care a făcut lucruri extrem de importante pentru România, inclusiv pregătirea, modernizarea Codului penal şi a celui de procedură, un ministru care a demonstrat că are capacitatea de a negocia, de a ajunge la asemenea rezultate, pe când domnul Antonescu, un om care dă foarte mult şi uneori bine din gură, atâta tot. Deci, iată cu ce ne prezentăm noi, candidat, cu ce se prezintă PNL-ul”, a susţinut Stolojan.
Cât priveşte colaborarea PDL cu organizaţii ale PNL din teritoriu, Theodor Stolojan a spus că aceasta este posibilă, acolo unde PNL pe plan local este într-adevăr în opoziţie. „Sigur că putem coopera pentru a obţine anumite rezultate vizavi de această guvernare PSD-PC-UNPR-UDMR, care guvernează aşa cum guvernează”, a spus el.
După europarlamentare, a adăugat el, PDL este deschis pentru a discuta problema unui candidat unic la prezidenţiale „cu absolut toate partidele care se declară de centru-dreapta”.