„Scala folosită pentru această întrebare a fost una de la 1 la 10, unde 1 reprezintă „deloc frică”, iar 10 „foarte mare frică”. Pe această scală, 47% dintre respondenţi s-au poziţionat în zona de la 6 la 10, corespunzătoare celei mai mari intensităţi a sentimentului fricii. Doar 35% dintre respondenţi s-au poziţionat în zona de la 1 la 4, zona care indică un sentiment scăzut al fricii”, se arată într-un comunicat al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) remis, vineri, AGERPRES.
Sondajul, realizat pe 26 martie, arată că majoritatea participanţilor la studiu (59%) estimează că riscul declanşării unui conflict al României cu Rusia, în următoarele şase luni, este mic şi foarte mic. Puţin peste un sfert dintre respondenţi (27%) consideră acest risc drept mare şi foarte mare.
Mai mult de 4 din 10 români (46%) cred însă că România nu procedează bine atunci când critică Rusia pentru invazia din Crimeea, iar 40% cred contrariul, respectiv că România procedează bine.
Potrivit aceluiaşi studiu, mai mult de două treimi dintre respondenţi (67%) cred că NATO ar apăra România într-un posibil conflict cu Rusia, iar 21% cred că alianţa nord-atlantică nu ar apăra ţara noastră.
Eşantionul a fost unul reprezentativ la nivel naţional, iar volumul eşantionului a fost de 1.446 indivizi cu vârsta de peste 18 ani, cu o eroare maximă tolerată de ± 2,7%.
Citeşte şi Sondaj IRES – Ce cred românii despre SRI şi câtă încredere au în acest serviciu