Victoriţa Dumitrescu a fost triplă campioană mondială la handbal. Fosta sportivă lua o rentă viageră de peste 2.600 de lei pe lună. În 2009, Victoriţa Dumitrescu a murit la vârsta de 74 de ani.
De atunci, Ministerul Tineretului şi Sportului a virat pe cardul sportivei peste 133.000 de lei, deşi fostul preşedinte al Federaţiei de Handbal susţine că a anunţat instituţia de moartea sportivei.
„Victoriţa Dumitrescu o chema ca jucătoare, dar în buletin era Dumitru şi probabil de aici a început o căutare mai atentă către toţi beneficiarii acestor rente. Domnul secretar-general Mihai Marinescu, de la acea vreme, informa telefonic casieria Ministerului Tineretului şi Sportului dovadă că foarte mulţi au fost stopaţi în momentul în care au decedat”, a declarat pentru România TV fostul preşedinte al Federaţiei Române de Handbal, Cristian Gaţu.
Aceeaşi situaţie se găseşte şi în cazul Corneliei Constantinescu, tot din echipa câştigătoare a Campionatului Mondial de Handbal Feminin din 1963. Contul Corneliei Constatinescu a fost alimentat din aprilie 2011, după moartea sportivei, cu peste 90.000 de lei.
„Deşi nu este menţionată nicio atribuţiune în regulamentul de aplicare a Legii Sportului privind acest domeniu de rente viagere decât faptul că rentele se acordă la propunerea federaţiei. De-a lungul anilor noi am procedat telefonic, neexistând nicio restricţie sau impunere. Trebuie impusă ori federaţia, ori familia beneficiarului să anunţe ministerul”, a mai completat Cristian Gaţu.
Fostul ministru al Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, nici nu ştia că instituţia pe care a condus-o a plătit ani buni sportivi decedaţi şi aruncă vina pe federaţie.
„Nu ştiu acest lucru. Înseamnă că nu s-a actualizat şi nu am fost informaţi cei de la minister. Este o situaţia anormală care trebuie corectată imediat. Dacă aş fi fost informate, imediat luam măsuri”, a declarat Nicolae Bănicioiu, chestionat privind rentele oferite sportivilor decedaţi.
Ministerul Tineretului şi Sportului a început abia acum să reactualizeze listele, însă banii viraţi până în prezent pot fi recuperaţi doar în instanţă. Mai mult, Ministerul mai trebuie să afle şi cine a încasat ilegal banii viraţi în conturile sportivelor decedaţi.