Antonescu: Prin aderarea noastră la NATO, Alianţa a câştigat un prieten şi un partener geostrategic puternic

Alianţa Nord-Atlantică a câştigat, prin aderarea ţării noastre, un prieten şi un partener geostrategic puternic, iar România s-a întors demn în familia democratică din care a smuls-o o istorie profund nedreaptă, consideră preşedintele PNL, Crin Antonescu.
Iulian Tudor
29 mart. 2014, 09:52
Antonescu: Prin aderarea noastră la NATO, Alianţa a câştigat un prieten şi un partener geostrategic puternic

„Dincolo de momentul aniversar, aş vrea să subliniez că momentul aderării din 2004 înseamnă astăzi pentru România nu doar un reper important în istoria recentă, ci şi cea mai puternică garanţie că istoria noastră însăşi, tragică şi plină de suferinţe, începută cu forţa acum 70 de ani şi derulată timp de jumătate de secol, nu se mai poate repeta. Mai mult ca niciodată în aceşti ultimi zece ani, evenimentele politico-militare de ultimă oră din imediata vecinătate ne arată cât de important este pentru securitatea naţională faptul că România este membru cu drepturi depline al Alianţei Nord-Atlantice. Probabil că fără acest statut ne-am fi aflat astăzi într-o zonă-tampon situată între Est şi Vest, cu un risc ridicat de turbulenţe venite din exterior şi un viitor nesigur”, susţine Crin Antonescu, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

În opinia sa, România este acum protejată de Aliaţi şi, la rândul său, în aceşti ultimi ani, ţara noastră şi-a dovedit permanent capacitatea şi determinarea de a fi alături de Statele Unite şi de ceilalţi parteneri occidentali din NATO în demersurile de a aduce sau a păstra pacea, libertatea, securitatea şi democraţia oriunde aceste valori fundamentale sunt puse în pericol.

„Cred că cel mai important lucru care se poate spune despre România, după zece ani de la primirea în NATO, este că am confirmat, în fiecare zi, că decizia din 2004 a Statelor Unite şi a partenerilor europeni din Alianţă a fost una justă şi vizionară. Prin aderarea noastră la NATO, Alianţa a câştigat un prieten şi un partener geostrategic puternic, iar România s-a întors demn în familia democratică din care a smuls-o o istorie profund nedreaptă”, afirmă Crin Antonescu.

El reaminteşte că, în urmă cu exact zece ani, pe 29 martie 2004, pe peluza Casei Albe de la Washington, avea loc ceremonia festivă de primire a României ca membru al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord.

„Alături de alte şase state din fostul bloc comunist, ţara noastră încheia astfel procesul istoric de aderare la NATO, cea mai puternică alianţă de securitate creată şi pusă în slujba păcii, libertăţii şi apărării democraţiei. Ca preşedinte al Partidului Naţional Liberal, aş vrea să mulţumesc în egală măsură tuturor cetăţenilor români, diplomaţilor şi întregii clase politice pentru efortul comun, depus ani la rândul după Revoluţie, de a transpune în realitate visul numit aderarea României la NATO. Un efort care, precum cel de integrare în Uniunea Europeană, ne-a unit extraordinar ca naţiune, ne-a ajutat să ne modernizăm rapid ţara şi ne-a transformat într-un stat democratic, stabil, sigur pentru investiţii şi încrezător în viitor. Aceleaşi mulţumiri le merită cu prisosinţă Armata Română pentru interoperabilitatea realizată cu structurile NATO. Prin profesionalismul, curajul şi sacrificiul militarilor noştri am devenit nu doar beneficiari, ci şi furnizori respectaţi de securitate, participând la misiuni externe extrem de dificile alături de aliaţii noştri, precum cele din Irak sau Afganistan”, precizează liderul liberalilor.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Alimentul din România pe care americanii vor să-l cumpere cu banii jos. Sunt gata să plătească dolari mulți, dar pun o condiție – să fie spălat și congelat
Capital.ro
A murit Papa Francisc. Doliu mondial în lumea creștinății chiar în a doua zi de Paște
Playtech.ro
S-a schimbat legea! Ce trebuie să faci ca să închizi legal balconul în 2025
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cum a pierdut Rusia Alaska și ce a câștigat America?
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
A murit Papa Francisc
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Ce nu ai voie să faci în a doua zi de Paște: În Lunea Albă finii trebuie să își viziteze nașii
Cancan.ro
BREAKING! A murit Daniela, femeia lovită de soț. Bărbatul nu își regretă fapta
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Băsescu NU trebuia să ajungă președintele României. Dosarul ținut special ascuns
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Semnificația zilei de luni după Paște: Ce simbolizează Lunea Albă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație