Căpitanul Mark Matthews, din Marina americană, a declarat că este practic imposibilă localizarea cutiilor negre – al căror emiţător are o baterie care durează între 30 şi 45 de zile – pe o zona de 319.000 de kilometri pătraţi cât măsoară perimetrul în care este căutat avionul. „Totul depinde de cât de eficienţi vom fi în a reduce aria de căutare”, a explicat Matthews, care a participat la căutarea zborului 447 al companiei Air France, prăbuşit în Oceanul Pacific în 2009, potrivit unor informaţii publicate de Sydney Morning Herald, scrie Agerpres.
Duminică a plecat din oraşul australian Perth nava australiană Ocean Shield, care are la bord un detector de cutii negre şi un submarin fără personal la bord, care ar urma să sosească în zona de căutare în circa trei zile.
Zborul MH370 al companiei Malaysia Airlines a decolat din Kuala Lumpur cu 239 de persoane la bord în direcţia Beijing în dimineaţa zilei de 8 martie şi a dispărut de pe radarele civile din Malaezia la circa 40 de minute după decolare. Dispariţia avionului Boeing 777 a declanşat o operaţiune internaţională fără precedent în care 26 de ţări au modificat constant zona de căutare, din golful Thailandei şi până în Marea Chinei de Sud, apoi din Strâmtoarea Malacca până în Insulele Andaman, situând-o ulterior în Oceanul Indian.