Este pentru a treia oară când acest proces se amână pentru acelaşi motiv, şi anume, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) nu a motivat decizia în dosarul ‘Zambaccian’.
Judecătorul de la TB care se ocupă de acest caz a decis luni să-i trimită preşedintelui ÎCCJ, Lidia Stanciu, o adresă prin care să i se solicite să comunice de ce nu a fost acea motivare redactată şi să fie trimisă la tribunal decizia în original.
Prezent la proces, fiul fostului premier, Andrei Năstase, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de amânarea procesului.
‘Faptul că de trei luni de zile această hotărâre nu este redactată, tatăl meu fiind adus aici de mai multe ori inutil, arată că nu mai este vorba de dreptate, ci de nedreptate’, a declarat Andrei Năstase la ieşirea din sala de judecată.
El speră ca tatăl său să fie eliberat până în vară, dezvăluind faptul că Adrian Năstase scrie în detenţie ‘o lucrare ştiinţifică destul de interesantă’.
Adrian Năstase a fost condamnat pe 6 ianuarie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în dosarul ‘Zambaccian’. De asemenea, el a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de închisoare în dosarul ‘Trofeul calităţii’, din care a efectuat opt luni de detenţie, fiind eliberat condiţionat. Prin contopirea celor două pedepse şi dacă nu se aplică un spor de pedeapsă, Adrian Năstase va putea solicita din nou eliberarea condiţionată, cel mai probabil tot după opt luni de închisoare.
În dosarul ‘Zambaccian’, Adrian Năstase a fost acuzat că a primit de la fostul şef al ISC Irina Jianu, în perioada 2002-2004, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 600.000 de euro, constând în bunuri importate din China şi contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele din localitatea Cornu şi Bucureşti.
În dosarul ‘Trofeul calităţii’, Adrian Năstase a fost acuzat că în anul 2004 s-ar fi folosit de ”influenţa sau autoritatea funcţiei de preşedinte al unui partid” pentru organizarea unui simpozion intitulat ‘Trofeul calităţii în construcţii’ cu scopul strângerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, la care urma să participe.