ÎNGRIJORARE la ONU: Schimbările climatice vor avea efecte grave, extinse şi ireversibile

Impactul schimbării climatice, care afectează deja toate continentele şi oceanele prin efectele sale asupra insecurităţii alimentare, accesului la apă, deplasărilor populaţiei, riscurilor de conflicte, se va agrava în secolul al XXI-lea, avertizează experţii GIEC într-un raport publicat luni la Yokohama (Japonia). 
Romania TV
31 mart. 2014, 08:14
ÎNGRIJORARE la ONU: Schimbările climatice vor avea efecte grave, extinse şi ireversibile

Raportul avertizează că schimbările climatice sunt de neoprit şi vor urma dezastre după dezastre. Inundaţii, incendii, secetă şi caniculă, dar şi o criză alimentară, asta ne aşteaptă în următorii ani. „Suntem carne de tun”, spun experţii. Practic, sănătatea noastră, casele, hrana, dar şi securitatea, toate acestea pot fi ameninţate de încălzirea climei.

Raportul de 32 de pagini arată clar: impactul încălzirii globale se resimte deja şi va creşte progresiv, odată cu temperatura. Efectele se văd pe fiecare continent, dar şi la nivelul oceanelor. Experţii avertizează că, de cele mai multe ori, oamenii nu sunt pregătiţi să facă faţă riscurilor.

„Dacă omenirea nu face nimic pentru a reduce emisiile de gaze, iar efectele schimbărilor climatice vor creşte, atunci însăşi stabilitatea socială va fi supusă riscului”, a declarat Dr. Rajendra Pachaur, preşedintele Comisiei ONU pentru schimbări climatice. 

„Probabilitatea efectelor grave, extinse şi ireversibile, creşte o dată cu intensificarea încălzirii globale”, arată raportul intitulat ‘Schimbarea climatică 2014: efecte, adaptare şi vulnerabilitate’.

Acest nou opus al Grupului Interguvernamental de Experţi în Evoluţia Climatului (GIEC) din cadrul ONU, laureat al premiului Nobel pentru pace, este rezultatul unei munci imense – 12.000 de publicaţii trecute în revistă – şi constituie evaluarea ştiinţifică cea mai completă după raportul din 2007.

Lucrările GIEC (în 195 de ţări) servesc drept bază în negocierile internaţionale pentru finanţarea acţiunilor de adaptare şi reducere a gazelor cu efect de seră: obiectivul este de a limita încălzirea Terrei la 2 grade C în medie, în raport cu nivelurile preindustriale, planeta încălzindu-se deja cu 0,8 grade C şi traiectoria actuală conducându-ne spre +4 grade C spre sfârşitul secolului.

Raportul ONU avertizează că o creştere a temperaturii şi vremea schimbătoare vor distruge culturile, mai ales de cereale, fapt care va angrena o criză alimentară. Fauna va fi ameninţată cu dispariţia, nivelul în creştere al oceanelor şi mărilor va contamina apa potabilă, iar inundaţiile vor forţa milioane de oameni să se mute în alte zone. Nu în ultimul rând, se vor accentua actualele probleme de sănătate şi va creşte numărul deceselor legate de caniculă sau malnutriţie. Va creşte şi riscul izbucnirii unor războaie, pentru că oamenii se vor lupta pentru orice resurse naturale. 

Dacă efectele economice globale ‘sunt dificil de estimat’, afirmă GIEC, schimbarea climatică va ‘încetini totuşi creşterea economică, va reduce securitatea alimentară şi va crea noi zone de sărăcie’.

O agravare a evenimentelor climatice extreme, precum inundaţiile în zonele de coastă, seceta şi valurile de căldură, va duce la o creştere a deplasărilor populaţiei, notează oamenii de ştiinţă.

Cu un acces mai dur la apă şi la resurse alimentare şi migraţii crescute, schimbarea climatică ‘va spori indirect riscurile conflictelor violente’.

În fine, problemele sanitare provocate de valurile de căldură se vor agrava, la fel ca şi – în regiunile sărace – maladiile legate de malnutriţie şi de proasta calitate a apei.

GIEC relevă că încălzirea globală a avut ‘deja efecte în cursul ultimelor decenii asupra sistemelor naturale şi umane pe toate continentele şi oceanele’.

Riscurile vizează în prezent toate regiunile lumii

În Africa, accesul la apă va fi unul dintre aspectele cele mai marcante ale încălzirii globale. În Europa, agravarea inundaţiilor şi consecinţele lor asupra infrastructurilor şi efectele sanitare ale valurilor de căldură sunt evidenţiate.

În Asia, inundaţiile şi valurile de căldură riscă să provoace importante deplasări ale populaţiei. America de Nord va fi afectată de mai multe evenimente extreme (căldură, inundaţii în regiunile de coastă, incendii). America Latină se va confrunta cu problematicul acces la apă.

Regiunile polare şi insulele vor fi afectate în mod special de un climat mai cald prin topirea accelerată a gheţarilor şi creşterea nivelului oceanelor.

Numeroase fenomene fizice sunt angajate într-o mişcare ireversibilă (creşterea temperaturii, creşterea şi acidificarea oceanelor, reducerea gheţarilor etc.) şi necesitatea de a acţiona ‘în termen scurt’ este tot mai presantă, afirmă GIEC.

DailyBusiness
Călin Georgescu, candidatul acuzat de înclinări pro-ruse, impact negativ în presa internațională. A devenit subiectul principal al BBC și The Guardian!
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Ce profesie are Cristela: Soția lui Călin Georgescu a lansat mai multe cărți
Fanatik.ro
Rezultate oficiale vot în diasporă – alegeri prezidențiale 2024. Topul final al voturilor românilor din străinătate! Simion, surclasat de Georgescu și Lasconi
Capital.ro
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
Playtech.ro
Ce înseamnă rusofil și legionar, cuvintele pe care le-au căutat românii pe Google după ce l-au votat pe Călin Georgescu
DailyBusiness
Cum a reușit să domine alegerile Călin Georgescu. Rețeaua secretă și sofisticată construită pe TikTok
Adevarul
Rusia a livrat Coreei de Nord un milion de barili de petrol, arată imagini din satelit
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Controverse după moartea lui Silviu Prigoană: Copiii minori ar fi fost sedați de frații mai mari
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
kanald.ro
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Candidata USR l-a depășit pe Marcel Ciolacu
Cancan.ro
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă soția lui Călin Georgescu
StirileBZI
Indemnizație de 50% în plus la pensie! Cine beneficiază de această creștere
Prosport.ro
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
stirilekanald.ro
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
substantial.ro
Kremlinul observă interesul apropiaților lui Trump pentru un plan de pace în Ucraina
MediaFlux
RĂSTURNARE privind CĂLIN GEORGESCU! CINE ESTE MÂNA lui DREAPTĂ
Shtiu.ro
Cele mai bune glume după deliranta victorie a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”