NOUL COD RUTIER a fost respins: România, cele mai multe decese rutiere la un milion de locuitori în 2013

În România s-au înregistrat, anul trecut, cele mai multe decese rutiere la un milion de locuitori - 92 - din Uniunea Europeană, chiar dacă numărul este în scădere faţă de 2012, când au fost 101 decese la un milion de locuitori, potrivit unei statistici preliminare publicate, luni, de CE.
Filip Stan
31 mart. 2014, 11:44
NOUL COD RUTIER a fost respins: România, cele mai multe decese rutiere la un milion de locuitori în 2013

NOUL COD RUTIER a fost respins, deşi România are o problemă majoră în ceea ce priveşte circulaţia pe drumurile publice.  Comisia Europeană informează că 2013 este al doilea an consecutiv în care s-a înregistrat „o scădere impresionantă” a numărului de persoane ucise pe şoselele Europei. Astfel, conform cifrelor preliminare, numărul deceselor rutiere a scăzut cu 8% în comparaţie cu 2012, după o scădere de 9% între 2011 şi 2012.

În România, numărul deceselor la un milion de locuitori a scăzut cu 9% în 2013 faţă de de 2012, de la 101 la 92, dar rămâne ţara cu cele mai multe decese. România este urmată în această statistică de Luxemburg şi Polonia, unde s-au înregistrat 87 de decese la un milion de locuitori şi de Letonia – 86. La polul opus, se află Suedia cu 28 de decese la un milion de locuitori, Marea Britanie, cu 29, şi Spania, cu 37.

Malta este singurul stat în care numărul deceselor a crescut, de la 27 la un milion de locuitori în 2012 la 54, anul trecut.

„Siguranţa transporturilor reprezintă o caracteristică a Europei. De aceea este extrem de important ca rezultatele bune din 2012 să nu reprezinte un caz izolat. (…) Trebuie să depunem în continuare eforturi comune la toate nivelurile pentru a îmbunătăţi siguranţa pe drumurile europene”, a declarat comisarul Siim Kallas, vicepreşedinte al Comisiei Europene responsabil cu mobilitatea şi transporturile.

CODUL RUTIER. Senatorii au adoptat, cu 119 voturi „pentru, două „împotrivă” şi o „abţinere” raportul de respingere a Proiectului de lege pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă 195/2002 privind circulaţia pe crumurile publice.

Raportul de respingere a fost propus plenului Senatului de Comisia pentru administraţie publică, cea juridică şi cea de apărare.

NOUL COD RUTIER. Proiectul privind modificarea OUG 195/2002 prevedea înăsprirea sancţiunilor pentru fapte cu pericol social deosebit şi care influenţează direct siguranţa traficului, precum nerespectarea normelor privind trecerea la nivel cu calea ferată, conduerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice, conducerea pe autostradă pe contrasens sau a unui autovehicul a cărui înmatriculare este suspendată, dar şi pentru depăşirea limitei legale de viteză cu peste 60 km/h.

Senatul este prima cameră a Parlamentului sesizată cu privire la noul Cod Rutier.

CODUL RUTIER în vigoare este valabil din data de 19 ianuarie 2013, cînd au intrat în vigoare noile reguli de eliberare a permiselor, care presupun, între altele, şi efectuarea unor examene medicale. De altfel, în ultima lună numai în Bucureşti au fost eliberate 40.000 de permise noi de conducere, cele mai multe solicitări venind din partea persoanelor de vârsta a treia şi a şoferilor profesionişti.

Nu doar şoferii români vor fi afectaţi de schimbări, începând cu 19 ianuarie 2013 toate noile permisele de conducere eliberate în Uniunea Europeană urmând aibă un format standard, asemănător unui „card de credit” din plastic.

COD RUTIER. Principalele modificări care au intrat în vigoare din 19 ianuarie 2013 sunt următoarele:

Introducerea unei noi categorii de permis de conducere, pentru motorete

Pentru a conduce motorete, în Uniunea Europeană nu era necesar un permis. Cu toate acestea, statisticile privind accidentele demonstrează un risc ridicat de accidente în care sunt implicaţi participanţi la trafic foarte tineri. În unele state membre se permite folosirea motoretelor de către persoane foarte tinere, de exemplu de la 14 ani. Prin urmare, s-a introdus o nouă categorie de permis armonizată, AM, care poate fi obţinută după trecerea unui test teoretic obligatoriu.

Aceasta ar trebui să permită un control mai bun al acestui grup vulnerabil de participanţi la trafic, precum şi sensibilizarea acestora cu privire la normele rutiere. De asemenea, va clarifica situaţia traversării frontierei de către conducătorii de motorete sau a închirierii unei motorete în vacanţă. Mai mult, statele membre pot impune ca solicitanţii să treacă un test de verificare a aptitudinilor şi comportamentului pentru această categorie.

COD RUTIER. Introducerea unui criteriu de putere/greutate pentru motocicletele uşoare (categoria de permis A1)

Motocicletele uşoare erau limitate la 125 cc şi 11 kW. Nu se impunea niciun raport putere/greutate. Acest lucru putea duce la apariţia unor vehicule din ce în ce mai uşoare, obţinându-se astfel o creştere constantă a posibilităţilor de acceleraţie şi de viteză maximă. Prin urmare, titularii de permise pentru categoria A1 pot conduce numai motociclete uşoare cu o capacitate cilindrică de maximum 125 centimetri cubi, cu o putere de maximum 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg. Toate statele membre trebuie să introducă această categorie de permis, care nu exista până acum în toate.

Accesul treptat la cele mai puternice motociclete

Legislaţia anterioară a permis multor tineri fără experienţă practică să conducă motociclete din cea mai mare categorie de putere. Statisticile privind accidentele demonstrează că riscul de accident al conducătorilor de motociclete grele începători este deosebit de ridicat la vârste de sub 24 de ani. Mai mult, este imposibil să se verifice dacă s-a dobândit efectiv vreo experienţă pe o motocicletă limitată. În interesul siguranţei rutiere, s-au introdus noi criterii privind vehiculul, vârsta minimă şi accesul.

COD RUTIER. O nouă categorie A2 cu noi caracteristici tehnice

Precedenta categorie A, care era împărţită într-o parte limitată şi o parte nelimitată, este acum împărţită în două categorii distincte, „A2” şi „A”. Pentru categoria A2 s-a introdus o cerinţă tehnică suplimentară pentru a se evita reducerea capacităţii motocicletelor („downtuning”).

COD RUTIER. Noi norme privind vârsta minimă şi accesul

Pentru categoria A2, vârsta minimă este stabilită la 18 ani. Dacă un stat membru stabileşte vârsta minimă pentru categoria A1 la 17 sau 18 ani, vârsta minimă pentru categoria A2 va fi de 19 şi 20 de ani, deoarece între vârsta minimă pentru categoria A1 şi vârsta minimă pentru categoria A2 trebuie să fie doi ani.

Dacă solicitantul a dobândit o experienţă de doi ani pe o motocicletă din categoria A1, el trebuie să treacă doar un test de verificare a aptitudinilor şi comportamentului sau să absolve un curs de formare.Pentru categoria A:

– pentru accesul treptat, solicitantul trebuie să fi obţinut o experienţă de doi ani pe o motocicletă din categoria A2 şi să treacă doar un test de verificare a aptitudinilor şi comportamentului sau să absolve un curs de formare. Dacă aceste două condiţii sunt îndeplinite, el va avea dreptul să conducă vehicule din categoria A de la vârsta de 20 de ani (sau eventual 21 sau 22, în funcţie de vârsta minimă pentru A2).

– pentru accesul direct, limita privind vârsta minimă a fost ridicată de la 21 de ani (cum era anterior) la 24 de ani.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Concediul 2024. Ce se întâmplă, de fapt, cu zilele de concediu neluate până la sfârşitul anului. Asta spune legea
Capital.ro
Cel mai iubit actor a murit. Drum lin, maestre! A cucerit generații la rând
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Suferința ascunsă a lui Gabriel Cotabiță. Dezvăluiri tulburătoare
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Episodul de iarnă se încheie: vreme frumoasă de alegeri
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy