Constantinescu: Integrarea României în UE nu era posibilă fără aderarea la NATO

Fostul preşedinte al României Emil Constantinescu a declarat luni, la ceremonia de la Palatul Cotroceni privind aniversarea a zece ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, că integrarea României în Uniunea Europeană nu era posibilă fără aderarea ţării noastre la NATO.
Romania TV
31 mart. 2014, 11:54
Constantinescu: Integrarea României în UE nu era posibilă fără aderarea la NATO

„Integrarea în UE nu era posibilă fără aderarea la NATO, pentru că integrarea în NATO nu însemna numai un proces care privea forţele armate, ci însemna un proces de restructurare completă a instituţiilor statului, a economiei, a societăţii civile”, a spus Constantinescu, citat de Agerpres.

El a ţinut să precizeze că face o confesiune cu privire la proiectul de aderare la NATO şi nu o analiză, arătând că a început să lucreze la acesta chiar în momentul în care a fost ales preşedinte, ocazia ivindu-se odată cu reuniunea de la Lisabona a OSCE.

‘Cu această ocazie s-a ivit prima dată posibilitatea asigurării a ceea ce numim o placă de stabilitate în Europa Centrală, care să fie opusă la ceea ce se întâmpla în Iugoslavia’, a spus Constantinescu, arătând că a fost un moment important, România fiind dată ca exemplu de democratizare şi în privinţa relaţiilor cu minorităţile.

El a indicat că în această perioadă a mandatului său ideea a fost ca mai întâi să existe relaţii sigure cu vecinii.

‘Trilateralele România-Polonia-Ucraina, Ucraina-Moldova-România, România-Bulgaria-Grecia, România-Bulgaria-Turcia au avut acest rol ca să arate că România poate să joace un rol în această acţiune de stabilitate regională’, a spus Emil Constantinescu.

Fostul şef de stat a menţionat că un prim rezultat s-a văzut la Madrid când s-a pus condiţia ca România să adere la NATO în cel de-al doilea val.

El a spus că acordarea României a preşedinţiei Conferinţei NATO – Parteneriatul pentru Pace la a 50-a aniversare Organizaţiei Atlanticului de Nord, de la Washington, a fost un semnal de apreciere a rolului pe care ţara noastră îl juca în asigurarea stabilităţii regionale.

‘Un punct crucial, însă, în care trebuia să ne dovedim hotărârea, a fost momentul în care s-a hotărât intervenţia în Iugoslavia împotriva regimului dictatorial Miloşevici, în condiţiile în care escaladarea conflictului din Kosovo devenise foarte periculoasă. Din acest moment, România a avut o atitudine clară, fără echivoc, pe de o parte, prin acordarea survolului pe teritoriul naţional, dar şi prin atitudinea fermă pe care a avut-o în această ocazie’, a spus Constantinescu.

El a amintit despre momentul în care, după ajungerea la un acord între forţele NATO şi Rusia, Rusia a întreprins o acţiune militară în Iugoslavia. Constantinescu a spus că la acea dată a luat hotărârea ‘unipersonală şi fără a cere aprobarea’ de a le cere ruşilor să anuleze dreptul de survol, invocând o întârziere a avioanelor.

‘Această hotărâre extrem de riscantă avea însă un suport istoric. După secole în care trupele ruseşti trecuseră în România când au vrut, pe unde au vrut şi stând cât au vrut, era pentru prima dată când li se spunea că trebuie să părăsească acest teritoriu în condiţiile fixate de noi’, a spus Constantinescu.
Fostul şef de stat a precizat că primul ministru al Rusiei de la acea dată şi-a cerut scuze pentru că nu se respectase înţelegerea. ‘Aceste lucruri nu s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi existat Parteneriatul strategic dintre SUA şi România, care a fost lansat la Bucureşti în 1997, de către preşedintele Clinton şi de către mine. Acest Parteneriat strategic plasa România pe o linie importantă – Polonia, Turcia, Israel – pe care se încercase la un moment dat, fără succes, să se plaseze Ucraina. Din acest moment, România a devenit un pilon important strategic, care se opunea unei alte idei, şi anume de creare a unei linii strategice Rusia – Belarus – Ucraina – Iugoslavia. Ce se întâmplă acum în regiune ar trebui să ne facă să ne amintim acest lucru şi să arătam cu adevărat rolul important pe care România l-a jucat în acel moment pentru stabilitate’, a arătat el. Constantinescu a adus un omagiu militarilor, arătând că integrarea în NATO a fost un proces care a implicat o ‘restructurare şi sacrificii’.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
De sâmbătă, 17 august 2024, de la ora 10, patru zodii trec printr-o mare transformare. Destinul lor se schimbă, nimic nu va mai fi la fel
Capital.ro
Se oprește mașina la ITP. Îți reține talonul și actele: Dacă te prinde, nu poți să pleci
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Împușcarea lui Ceaușescu, decisă mult înainte de decembrie 1989
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
A încercat la Ramona Gabor! Pescobar a aruncat lanseta, dar şi-a luat-o peste bot 😂 Imaginile sunt fabuloase
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Românii nu vor primi toți banii câștigați în mod corect. Legea peste care nici judecătorii nu au putere
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ursă agresivă pe Transfăgărășan: turiști străini atacați după ce i-au dat de mâncare
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...