Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis premierului Victor Ponta o scrisoare prin care îi cere acestuia să renunţe la creşterea accizei la carburanţi, începând cu 1 aprilie 2014, „având în vedere efectele negative majore pe care o astfel de măsură le poate avea asupra mediului economic, dar și asupra românilor”.
Băsescu a declarat luni, la Palatul Cotroceni, că adăugarea a 42 de bani la fiecare litru de benzină şi motorină poate fi evitată prin reducerea cheltuielilor acolo unde nu sunt necesare. Şeful statului a mai spus că nu i-a trimis scrisori lui Emil Boc pentru că introducerea accizei era prevăzută în tratat de aderare la UE.
„Despre creşterea accizei la combustibil, înţeleg că domnul Ponta îmi reproşează că nu i-am scris şi domnului Emil Boc. Nu i-am scris pentru că România are un tratat de aderare la UE. La pagina 156 în tratatul de aderare se găseşte punctul 4A care spune că România va introduce acciza de 359 la mia de litri de benzină până la 1 ianuarie 2011. Eu îmi asum parteneriatul cu guvernul Emil Boc, şi cele bune şi cele rele”, a declarat preşedintele Traian Băsescu.
În opinia şefului statului, „cea mai bună soluţie este renunţarea în ultimul moment la această acciză”.
„Ajung cele 35 de taxe noi introduse de Ponta. Este inadmisibil şi economic şi moral ceea ce face Victor Viorel Ponta. Îmi permit să-l rog, să-i cer încă o dată să nu introducă această acciză. Dacă Ponta nu înţelege de unde poate reduce cheltuieli, eu sunt gata să îi arăt în 30 de minute de unde poate face asta fără să afecteze deloc funcţionarea instituţiilor”, a mai spus Băsescu, la Palatul Cotroceni.
În acest context, Victor Ponta a reamintit faptul că în perioada guvernării Boc s-a înregistrat o creştere a preţurilor, fapt care a determinat o ‘catastrofă economică’.
„După ce pe mandatul domnului Boc şi al domnului Băsescu preţurile au crescut şi ne-au adus în catastrofă bugetară şi economică, cred că preşedintele trebuie să îşi termine mandatul fără a ne mai da de fiecare dată lecţii despre cum să facem cum a făcut el”, a spus Ponta, luni, la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.
Totodată, premierul a explicat că numai transportatorii rutieri licenţiaţi care dispun de autovehicule cu masa de 7,5 tone vor beneficia de măsura de returnare a patru eurocenţi din acciza pe carburant.
„Reglementarea europeană este de 7,5 tone. Este un sistem european pe care îl aplică şase ţări europene şi pe care l-am solicitat şi noi pentru cei care au licenţă de transport. În acest fel, pe de-o parte îi sprijinim pentru ca 4 cenţi să îi primească înapoi şi, în al doilea rând, pe cei care cumpără carburant fără facturi îi scoatem cât mai mult în afară”, a mai spus acesta.
În ceea ce-i priveşte pe cetăţenii, Ponta a explicat că, deşi aceştia vor trebui să plătească cu şapte eurocenţi mai mult pe litru de carburant, costul suplimentar va fi reflectat în noi autostrăzi.
„Pentru omul simplu, care face plinul în fiecare zi (…), ideea este că, dacă vom avea autostrăzi, în loc să mai faci de la Cluj şapte ore la Bucureşti, faci patru şi atunci consumi mai puţin carburant, te duci mai rar cu maşina la reparat şi cel mai important este că în loc să avem atâtea mii de oameni care mor pe şosele din cauza TIR-urilor, cu siguranţă numărul de accidente va scădea. Asta trebuia să facem demult, de pe vremea cu ‘aici sunt banii dvs.’, când se luau banii dar nu se făcea nimic cu ei. De data asta facem autostrăzi. (…) Toţi banii pe care statul îi încasează din acciză merg în bugetul de stat şi de acolo sunt repartizaţi către ordonatorii principali, secundari şi terţiari de credite. Un coordonator fundamental este CNADNR-ul, care se ocupă de construcţia de autostrăzi”, a conchis Ponta.