Punerea la punct a „Doamnei de fier”, cum este cunoscută această structură înaltă de 330 de metri, se va încheia în „septembrie sau octombrie” şi atunci se va sărbători, după cum a declarat pentru agenţia spaniolă de presă o purtătoare de cuvânt a societăţii. Deşi restaurarea este principala cauză, mai există un motiv: „Am sărbătorit deja împlinirea a 120 de ani şi nu ne putem permite un omagiu anual”, scrie Agerpres.
Dorinţa de a respecta munca creatorului turnului, Gustave Eiffel, explică grija cu care s-au abordat lucrările de reabilitare, care aspiră la modernizarea monumentului fără a pierde esenţa acestuia.
Turnul Eiffel a fost inaugurat la 31 martie 1889 la ora 13:30, când Eiffel a înălţat de la al treilea etaj drapelul Franţei. Arhitectul (1832-1923) l-a conceput ca o atracţie provizorie ce trebuia să fie distrusă după 20 de ani, însă antena radio amplasată în punctul cel mai înalt l-a salvat. Cele 10.100 de tone de fier ale turnului format din 18.038 de piese metalice, asamblate cu două milioane şi jumătate de şuruburi, suportă şi greutatea straturilor de vopsea anterioare, calculată la circa 250 de tone.
În timp ce turnul se înălţa, unii intelectuali îl considerau o ruşine pentru Paris. Scepticismul s-a transformat totuşi în entuziasm şi monumentul s-a bucurat după inaugurare de aprecierea parizienilor.
Este posibil să urcaţi pe scări până în vârful lui, dar sunt 1.665 de trepte. Cei mai mulţi oameni preferă să ia liftul.
Liftul călătoreşte, în total, 103.000km pe an – de două ori şi jumătate circumferinţa Pământului.
În timpul iernii, turnul se micşcorează cu 15,2 cm.
Gustave Eiffel a creat şi elementele interioare din Statuia Libertăţii de la New York.
Aproape 250 de milioane de oameni au vizitat turnul de când a fost deschis. În ziua de azi, turnul primeşte circa 7 milioane de oameni pe an, fiind cel mai vizitat monument plătit din lume.
Contrucţia sa a durat 2 ani, 2 luni şi cinci zile – cu 180 de ani mai puţin decât celălat monument celebru al Parisului, catedrala Notre Dame.
În timpul ocupaţiei germane, cablurile liftului au fost tăiate, iar turnul a fost închis publicului. Soldaţii nazişti au încercat apoi să ataşeze o svastică în vârf, dar era atât de mare, încât a fost zburată de vânt. A fost înlocuită cu una mai mică.
În 1944, în timp ce Aliaţii se apropiau de Paris, Hitler a ordonat guvernatorului Parisului, Dietrich von Choltitz, să demoleze turnul, precum şi alte părţi ale oraşului. Generalul a refuzat.
Turnul este vopsit o dată la şapte ani cu 60 de tone de vopsea.