Au intrat în vigoare BULETINELE ELECTRONICE. Implementarea mai durează câteva zile

Începând cu 1 aprilie au intrat în vigoare buletinele elctronice. Cei de la MAI susţin că românii nu pot obţinedeocamdată buletinele electronice. MAI anunţă că începând cu această zi se emit specimenele ce vor fi trimise la Direcţiile de Evidenţă a Populaţiei.
Alina Costache
01 apr. 2014, 05:58
Au intrat în vigoare BULETINELE ELECTRONICE. Implementarea mai durează câteva zile

Începând cu ziua de 1 aprilie, au intrat în vigoare controversatele buletine electronice. Cu toate acestea, deocamdată, românii nu vor putea pleca acasă cu astfel de buletine. Cei de la MAI anunţă că abia din această zi se emit specimenele ce vor fi trimise în ţară, la Direcţiile de Evidenţă a Populaţiei, potrivit România TV.

Citeşte şi Anunţ important pentru toţi românii: Se schimbă CĂRŢILE DE IDENTITATE

Cu toate că oamenii au ieşit în stradă şi au protestat, ei nu au putut opri intrarea în vigoare a buletinelor cu cip. Astfel, cărţile de identitate electronice sunt perfect legale. Cu toate acestea, ele vor putea fi emise însă abia peste câteva luni, susţin cei de la Ministerul de Interne. Deocamdată, primul pas este trimiterea specimenelor la Direcţiile de Evidenţă a Populaţiei.

Autorităţile dau însă asigurări că imaginea facială şi amprentele digitale securizeaza 100% actele, iar cip-ul nu emite semnale, asa ca nu se pune problema ca cineva sa poată fi urmărit doar pentru că poartă buletinul în buzunar.

Potrivit unui document publicat de MAI, noile cărţi de identitate vor conţine date în format tiparit sau în format inscripţionat prin tehnici speciale şi date înscrise în mediu de stocare, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă, suplimentare faţă de cele aflate în circulaţie în prezent. Datele cu caracter personal vizibile sunt:

-numele si prenumele titularului;

-sexul;

-cetatenia titularului;

-data si locul nasterii titularului;

-semnatura olografa a titularului;

-imaginea faciala a titularului;

-C.N.P.;

-adresa de domiciliu a titularului.

Cărţile electronice de identitate şi cărţile electronice de rezidenţă vor conţine următoarele:

-datele din formatul tiparit, cu exceptia semnaturii olografe a titularului;

-prenumele parintilor titularului;

-certificate si certificate calificate;

-date biometrice ale titularului, constand in imaginea faciala si imaginile impresiunilor papilare a doua degete (amprente, n.red.).

Cartea de identitate va avea incorporat un cip cu interfata contact, iar Cartea electronica de identitate (CEI) si Cartea electronica provizorie vor avea incorporate un cip cu dubla interfata, cu contact si contactless. Cip-urile includ microcontrolere integrate, cu capabilitati de procesare criptografica, memorie interna si au implementate intern masuri de protectie avansata impotriva accesului neautorizat si a copierii/alterarii informatiilor continute (…) Asigurarea confidentialitatii datelor transmise/primite intre CEI/CER si cititor se face prin utilizarea metodelor criptografice si/sau a unei infrastructuri de chei publice„, informează autorităţile.

CITEŞTE ŞI Ce acte sunt necesare pentru eliberarea cărţii de identitate

Noile buletine electronice nu vor fi, însă, obligatorii. Cetățenii români pot opta fie pentru eliberarea unei cărți de identitate, fie pentru eliberarea cărții electronice de identitate.

„Cine nu dorește carte de identitate electronică poate opta pentru una normală, care va fi asemănătoare cu cea electronică, dar nu va conține cipul și amprentele deținătorului”, a explicat, în luna iunie 2013, Laura Cușă, șeful serviciului juridic din Direcția pentru Evidența Persoanelor, potrivit avocatnet.ro.

Cipul încorporat în buletinele electornice va conţine informaţii privind numele părinţilor, imaginea facială şi amprentele a două degete. Plus date precum codul unic de identificare în sistemul de asigurări de sănătate şi numărul cardului de asigurat. Cei care se opun spun că le e teamă că buletinele vor putea fi falsificate sau că ar putea fi urmăriţi în timp real.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Stațiunea din România cu “pietre vii”, un monument UNESCO și o mulțime de alte atracții. Aici te poți relaxa, bucura de natură și de bunătăți tradiționale
Capital.ro
Vladimir Putin a dat ordinul. Decizia finală luată astăzi, pe 18 August
Playtech.ro
Cum verifici dacă pensia a fost recalculată greșit. Aceasta este formula de calcul folosită de casele de pensii
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Zeci de medici români din Franța sar în apărarea doctorițelor de la Sf. Pantelimon acuzate de omor: „Sunt ostracizate și tratate precum criminali de drept comun”
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Pielea noastră este plină de microbi. Ar trebui să învățăm să îi iubim
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
Cine moștenește averea uluitoare a lui Alain Delon. Actorul pasionat de sport a stabilit clar cum se va împărți imperiul de 300.000.000 de euro
wowbiz.ro
Cătălin a căzut 300 de metri în gol pe Munții Bucegi! Cum s-a întâmplat tragedia?!
Cancan.ro
Ioana, după ce Năstase a prins-o vorbind cu altul: 'Du-te, eşti BĂTRÂN'
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Doliu în lumea cinematografiei! Alain Delon s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor al tuturor timpurilor. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine moștenește averea uluitoare a lui Alain Delon. Actorul pasionat de sport a stabilit clar cum se va împărți imperiul de 300.000.000 de euro
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
La începutul săptămânii viitoare va putea fi văzută prima „Superlună Albastră” din 2024
MediaFlux
A VENIT DECIZIA! Cu CÂT CRESC PENSIILE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...