Misterul zborului MH 370 al Malaysia Airlines, dispărut la 8 martie pe când zbura de la Kuala Lumpur la Beijing, se menţine, dar potrivit jurnalistei spaniole de investigaţie Pilar Cernuda ipoteza că avionul ar fi fost doborât de armata vreunui stat pentru a evita să fie folosit în comiterea unui atentat terorist capătă forţă în cercurile apărării şi tehnologiei.
Surse apropiate acestui sector şi consultate de Pilar Cernuda asigură că devine tot mai plauzibilă ipoteza că, în loc să se prăbuşească în apele Oceanului Indian, cum susţine versiunea oficială, aparatul Boeing 777 ar fi fost sechestrat de terorişti care urmăreau să-l folosească pentru a lovi o ţintă anume şi nu a rămas altă opţiune decât doborârea lui pentru a se evita o catastrofă similară cu cea din 11 septembrie. Este o teză similară celei care a circulat în timpul atacurilor din 2001 cu privire la aparatul care s-a prăbuşit în Pennsylvania.
O altă sursă a serviciilor de informaţii precizează că această ipoteză este avută deja în vedere, dar avertizează că este improbabil ca vreun departament al apărării implicat într-o operaţiune de asemenea tip să-şi admită vreodată participarea.
Între timp, echipa internaţională continuă fără succes căutările într-o zonă maritimă cu o instabilitate meteorologică ridicată. Australia conduce operaţiunile de ‘periere’ a Oceanului Indian în colaborare cu China, Coreea de Sud, SUA, Japonia, Malaezia şi Noua Zeelandă. Zece avioane şi zece nave au pornit luni în căutarea zborului MH370 într-o zonă de 319.000 kmp, la 1850 km vest de Perth (Australia), unde ultimele analize arată că ar fi căzut Boeingul. Toate obiectele recuperate până acum s-au dovedit că nu au nicio legătură cu aeronava dispărută.