Iniţiatorii demersului îi cereau ministrului Sănătăţii şi premierului respectarea angajamentului politic şi introducerea noii liste de medicamente compensate, fapt care, potrivit lor, va determina o îmbunătăţire a calităţii vieţii pacienţilor şi o reducere a costurilor îngrijirilor de sănătate, prin perioade mai scurte de spitalizare, o refacere mai rapidă şi implicit o reintegrare mai uşoară în familie şi la locul de muncă.
Liderul deputaţilor PDL, Tinel Gheorghe, a anunţat luni la dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor că grupul său va susţine moţiunea. Din partea UDMR, deputatul Cseke Attila a spus că un ministru al Sănătăţii este criticat în orice ţară, pentru că este un domeniu delicat.
Deputatul PP-DD Tudor Ciuhodaru a declarat la dezbateri că grupul din care face parte nu va vota moţiunea, poziţie adoptată şi de parlamentarii PSD, conform anunţului făcut de deputatul Mihai Sturzu.
Deputatul PNL Eugen Nicolăescu, cel care a prezentat moţiunea, a spus că este un lucru bun faptul că textul a suscitat dezbatere, dar şi-ar fi dorit să nu să se aducă atacuri la persoană.
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, vizat de liberali prin acest demers, a apreciat că Eugen Nicolăescu trebuia să-şi critice propriul mandat şi că e aberant să depună o moţiune la trei săptămâni după plecarea de la conducerea Ministerului Sănătăţii.