Serviciile de consiliere şi orientare în CARIERĂ, un mecanism nefuncţional

Centrele de consiliere şi orientare în carieră din universităţi sunt funcţionale "numai pe hârtie", susţin reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), care solicită ministrului delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, investiţii pentru eficientizarea acestora şi adoptarea unei metodologii care să reglementeze normele de funcţionare.
Iulian Tudor
01 apr. 2014, 13:59
Serviciile de consiliere şi orientare în CARIERĂ, un mecanism nefuncţional

Potrivit unei analize derulate de către ANOSR în 22 de universităţi, instituţiile de învăţământ superior au în medie doar 1,3 angajaţi cu ocupaţie (COR) în domeniul consilierii psihologice sau orientării în carieră în aceste centre, în condiţiile în care rata abandonului universitar a ajuns „la aproximativ 40%” pentru promoţia 2013.

ANOSR susţine că în majoritatea centrelor activitatea de consiliere este realizată fie de cadre didactice cu calificări sau cunoştinţe în domeniul consilierii sau orientării în carieră, care se ocupă de aceste centre în afara orelor de curs, fie de interni, stagiari sau simpli voluntari recrutaţi din rândul studenţilor.

Analiza ANOSR arată faptul că unui singur angajat cu ocupaţie în domeniul consilierii şi orientării în carieră îi corespund, în medie, 8.493 de studenţi de care trebuie să se ocupe.

Studiul ANOSR mai relevă faptul că în anul universitar 2012-2013 „doar 1,8% din studenţi” au apelat la servicii psihologice oferite de universitate, în contextul în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată faptul că aproximativ 20% din populaţia României suferă de tulburări psihice şi doar 10,61% au apelat la servicii de consiliere şi orientare în carieră, mai ales că găsirea şi pregătirea pentru un loc de muncă a devenit o provocare din ce în ce mai mare în ultimii ani.

Printre concluziile ANOSR se numără şi faptul că aproximativ 30% dintre universităţi nu asigură servicii de consiliere psihologică şi că, în general, activitatea centrelor se concentrează pe promovarea ofertei educaţionale în rândul elevilor, şi nu pe consilierea propriu-zisă a studenţilor, devenind astfel centre de marketing ale universităţilor.

ANOSR propune dezvoltarea unei metodologii naţionale privind funcţionalitatea centrelor, finanţarea corespunzătoare a acestora din fonduri publice, existenţa de personal calificat cu ocupaţie în domeniul consilierii psihologice şi consilierii şi orientării în carieră în toate centrele, existenţa unui angajat cu ocupaţie în domeniu în centre pentru cel mult 1.000 de studenţi, precum şi dezvoltarea de servicii de consiliere psihologică în toate centrele de orientare în carieră din universităţile din ţară.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Parcul din România care se va transforma de Paște 2025. Sunt așteptați turiști din toate colțurile țării pentru a vedea carnavalul
Capital.ro
România a pierdut o legendă. A fost unul dintre cei mai iubiți români. Nu-l vom uita niciodată
Playtech.ro
Imagine rară cu copiii lui Nicolae al României și ai Alinei Binder. Ce mari au crescut Alexandra și Mihai
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Fost consilier al președintelui Zelenski: „România trebuie să construiască un bloc est-european ce poate rezista valurilor care vin”
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Bomba lui Ponta: Și Crin Antonescu va fi retras
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Peste 20 de persoane au murit în urma unui incendiu la un azil de bătrâni, în China
Cancan.ro
Cum a dat soarele, au ieșit la ÎNCĂLZIT! Vedetele au încins atmosfera în parcul Herăstrău - Nu le-a fost rusine deloc
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare artist. NU va mai fi nimeni ca el. Va rămâne veșnic în inimile românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Schimbare importantă pentru șoferi: Cei cu două mașini vor plăti o nouă taxă obligatorie
MediaFlux
Pensiile, afectate de deciziile lui Trump. Ce categorie de români pierde bani deja
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu