Profesorul Peterffy Arpad a declarat că, împreună cu distincţia, returnează UMF Târgu Mureş toate însemnele şi bunurile care i-au fost acordate, motivul fiind că Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş a respins, la ultima şedinţă, propunerea înfiinţării unei facultăţi de medicină în limba maghiară şi că în acest fel s-ar crea o discriminare, potrivit Agerpres.
„Întrucât politica universităţii din Târgu Mureş discriminează învăţământul în limba maghiară şi este contrară legilor româneşti, ca protest civil returnez distincţia primită în anul 2005, precum şi toga, roba şi cravata (…) Nu sunt de acord cu decizia Senatului care spune că învăţământul practic trebuie să se facă în limba română, pentru că dacă studentul învaţă teoria în limba maghiară, trebuie să facă şi practica în aceeaşi limbă„, a arătat profesor doctor Peterffy Arpad.
Doctorul a spus că i-a trimis în acest sens o scrisoare rectorului UMF Târgu Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei, prin care i-a spus că sarcina sa cea mai importantă este de a dezvolta calitatea învăţământului şi să ofere cât mai bune condiţii pentru ca studenţii să îşi însuşească specialităţile şi că cel mai bine acestea pot fi înţelese în limba maternă.
Profesorul a mai precizat că a absolvit medicina la Târgu Mureş în 1960, iar tatăl său, Peterffy Pal, a fost un renumit profesor chirurg al UMF Târgu Mureş şi este întemeietorul Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Debreczen.
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei, a declarat că returnarea distincţiei Doctor Honoris Causa de către prof. dr. Peterffy Arpad este un gest în afara uzanţelor academice şi reprezintă o impoliteţe.
„Domnul profesor Peterffy a lăsat ceva documente în limba maghiară, bănuiesc că există ceva motivaţie, dar nu ştiu explicaţia gestului său, pentru că am încercat să discut cu dânsul în engleză, ca până acum, dar se grăbea şi a vorbit în maghiară. Returnarea distincţiei reprezintă un gest în afara uzanţelor şi comunicării între oameni care aparţin mediului universitar. Voi solicita conducerii Universităţii din Debrecen, cu care am avut până acum o colaborare foarte bună, să precizeze dacă e vorba de un demers al Universităţii sau de unul individual şi, în funcţie de răspuns, vom lua şi noi măsurile necesare. Oricum, e un gest de impoliteţe neobişnuit şi nejustificat. Lucrurile nu se rezolvă prin poziţii de forţă„, a afirmat Leonard Azamfirei.