NATO SUSPENDĂ cooperarea MILITARĂ şi CIVILĂ cu Rusia. Moscova „somează” Kievul să NU intre în Alianţă

NATO a decis marţi, la Bruxelles, să suspende întreaga cooperare practică militară şi civilă cu Rusia, ca urmare a intervenţiei militare ruse în Ucraina şi a încălcării de către Rusia a suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale Ucrainei. De asemenea, Alianţa nu recunoaşte anexarea ilegală şi nelegitimă a Crimeii de către Rusia.
Sânziana Stancu
01 apr. 2014, 18:20
NATO SUSPENDĂ cooperarea MILITARĂ şi CIVILĂ cu Rusia. Moscova

Decizia de suspendare a cooperării militare şi economice cu Rusia a fost luată în cadrul reuniunii miniştrilor de externe ai statelor membre NATO, marţi la Bruxelles. De asemenea, NATO şi Ucraina au hotărât să pună în aplicare măsuri imediate şi pe termen lung pentru a consolida capacitatea Ucrainei de a-şi apăra propria securitate. Miniştrii de externe din statele aliate au convenit şi un set de măsuri destinate consolidării cooperării cu alţi parteneri NATO din Europa de Est, în cadrul programelor bilaterale deja existente.

Ucraina suspendă toate exporturile de armament şi echipament militar către Rusia

Compania de stat ucraineană în domeniul armamentului „Ukroboronprom” a decis, miercuri, să suspende toate exporturile de armament şi echipament militar către Rusia, a declarat miercuri directorul executiv al companiei, Iuri Tereşenko, pentru media locală ucraineană, transmite portalul electronic Defensenews.com.

„Astăzi, din motive lesne de înţeles, nu mai livrăm arme şi echipament militar către Rusia”, a declarat Tereşenko pentru săptămânalul local de ştiri Zerkalo Nedeli. „Desigur, vom înregistra pierderi economice, dar este rezonabil să echipăm armata inamicului?”, a mai spus el, confirmând că Ukroboronprom nu va mai furniza niciun fel de echipament către forţele armate ruse „până ce conflictul nu va fi dezamorsat”.

Rusia este unul dintre principalii importatori de armament ucrainean, conform unui raport realizat de Stockholm International Peace Institut (SIPRI). Din 2009 până în 2013, aproximativ 7% din armamentul şi echipamentul militar ucrainean a fost cumpărat de Rusia, aceasta fiind a treia cea mai mare piaţă de export pentru armamentul produs în Ucraina.

Alianţa a făcut, de asemenea, o declaraţie de nerecunoaştere a anexării Crimeii la Federaţia Rusă.  ”Nu recunoaştem încercarea ilegală şi ilegitimă a Rusiei de a anexa Crimeea”, au declarat reprezentanţii NATO, cerându-i Rusiei să ia „măsuri imediate, aşa cum se arată în declaraţia Comisiei NATO-Ucraina, pentru a reveni în conformitate cu dreptul internaţional şi cu obligaţiile şi responsabilităţile sale internaţionale şi a se angaja într-un dialog real pentru găsirea unei soluţii politice şi diplomatice ce respectă dreptul internaţional şi graniţele internaţional recunoscute ale Ucrainei”,  se mai arată în declaraţia şefilor diplomaţiilor din cele 28 de state membre NATO, informează Agerpres. 

Miniştrii de externe ai statelor membre NATO au adoptat marţi, la Bruxelles, o declaraţie comună în care condamnă intervenţia militară ilegală a Rusiei în Ucraina, „Rusia încălcând integritatea teritorială şi suveranitatea naţională ale Ucrainei”.

Susţinem desfăşurarea unei misiuni OSCE de monitorizare în Ucraina”,  au mai declarat şefilor diplomaţiilor membrilor NATO. Ei susţin că o Ucraină independentă, suverană şi stabilă, ferm angajată faţă de democraţie şi respectarea drepturilor omului, a drepturilor minorităţilor şi a statului de drept, este esenţială pentru securitatea euro-atlantică.

Ucraina sfidează Rusia şi face exerciţii militare comune cu NATO, România şi Republica Moldova

Dialogul în cadrul Consiliului NATO-Rusia va putea continua, dacă este necesar, la nivel de ambasadori sau superior, pentru a permite schimbul de opinii în primul rând cu privire la criza actuală. NATO îşi va reexamina relaţiile cu Moscova la următoarea reuniune la nivel de miniştri de externe, prevăzută în luna iunie.

La rândul său, Rusia a avertizat Ucraina să nu se integreze în NATO. Într-un comunicat de presă, Ministerul de Externe rus a reamintit că „încercările din trecut (de apropiere de NATO, n.r.) au dus la o îngheţare a relaţiilor politice ruso-ucrainene şi … la o divizare a societăţii ucrainene”, potrivit publicaţiei PressTV.

Kremlinul urmăreşte introducerea unei clauze de neutralitate în Constituţia Ucrainei, prin care această ţară să fie împiedicată să adere la Alianţa Nord-Atlantică.

Noul Parlament de la Kiev a aprobat însă efectuarea unei serii de exerciţii militare comune cu NATO, inclusiv două serii  de exerciţii cu armata americană, precum şi exerciţii comune cu România şi Republica Moldova, potrivit aceleiaşi publicaţii.

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Ce să pui în tigaie ca să nu se mai lipească omleta. Metoda genială pe care orice gospodină trebuie să o încerce
Capital.ro
Vin direct la tine acasă. Interdicție pentru toți românii. Este ilegal în România
Playtech.ro
Anamaria Prodan, cea mai FIERBINTE apariție a verii. Sânii jucăuși NU au vrut să stea cuminţi deloc
DailyBusiness
Vestea cea mare! Guvernul oferă noi zile libere plătite
Adevarul
VIDEO Reacția epică a unui britanic atunci când savurează prima dată bucate românești. „Păcat de ea, Românie, că își bat joc alții de ea”
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
Traian Băsescu, plin de bani. Ce avere are fostul președinte
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom avea în Capitală
Capital.ro
Lege pentru cei care STAU LA CURTE. Interzis între orele 10:00 și 17:00. NU POȚI să...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Edu.ro Rezultate BAC 2024: La ce oră se afișează notele? Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
Ucraina Folosește Avioane Ultraușoare pentru a Doborî Drone Rusești
MediaFlux
FLORIN CÎȚU, combinat cu O COLEGĂ de PARTID! Cine e femeia mai tânără cu 20 de ani decât el
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!