Ponta: Ceea ce s-a întâmplat în Crimeea denotă un risc grav de insecuritate în regiune

Premierul Victor Ponta a afirmat miercuri că evenimentele din Crimeea denotă existenţa unui risc grav de insecuritate în zonă şi a subliniat, în acest context, importanţa NATO.
Romania TV
02 apr. 2014, 10:35
Ponta: Ceea ce s-a întâmplat în Crimeea denotă un risc grav de insecuritate în regiune

„Este evident că ceea ce s-a întâmplat în Ucraina şi în special în Crimeea a trezit o mare parte din comunitatea europeană, din membrii NATO la o realitate pe care o credeam totuşi schimbată de foarte mult timp, aceea a faptului că există un risc grav de insecuritate în regiune, că toate conflictele pe care preferam să le uităm, fie că e vorba de Georgia, fie că e vorba de Transnistria, fie că e vorba de alte părţi ale regiunii, sunt potenţiale focare de instabilitate şi că de fapt nimic nu este absolut sigur în ceea ce priveşte securitatea regiunii. NATO este, iată, din nou, mai important decât de multe ori în ultimii ani şi este nevoie de o strategie şi de o adaptare a membrilor comunităţii transatlantice, la ceea ce s-a întâmplat şi ceea ce urmează să se întâmple în perioada imediat următoare”, a afirmat Ponta la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

Şeful Executivului a participat la conferinţa ‘Profilul României în NATO la 10 ani după integrare’, unde a subliniat necesitatea, în această perioadă, a conlucrării între UE şi SUA.

„De fiecare dată încerc să văd orice stare de pericol şi ca pe o oportunitate şi aş vrea să spun foarte pe scurt că această criză fără precedent în ultimii ani trebuie să fie folosită de noi toţi pentru a vedea ce avem de făcut în perioada imediat următoare.
În primul rând văd această criză ca pe o oportunitate pentru ca relaţiile dintre UE şi SUA să redevină un pivot fundamental al colaborării şi securităţii mondiale. În ultimii ani, SUA au concentrat mari eforturi către zona Pacificului şi a Asiei, UE a fost concentrată pe combaterea crizei financiare şi economice, iată că acum când suntem în faţa unei crize militare, diplomatice, politice. Este mai evident ca oricând ca SUA şi UE să fie mai apropiate, să ia decizii împreună, să aibă strategii comune şi responsabilităţi comune. Cred că tot ceea ce a reprezentat ca puncte de neînţelegere între SUA şi Europa vor dispărea rapid în această perioadă şi că o nouă strategie de conlucrare între cele două părţi ale Oceanului Atlantic se va dezvolta cu viteze extraordinare – mă refer la colaborare economică şi de comerţ”, a spus Ponta.

Premierul şi-a exprimat optimismul că parteneriatul pentru comerţ şi investiţii între SUA şi UE va fi un proiect care va avansa şi va căpăta contur.

„Discutam cu ministrul de Externe că faimosul parteneriat pentru comerţ şi investiţii între SUA şi UE mergea cu o viteză a melcului, deodată sunt mult mai optimist că acesta va fi un proiect care foarte rapid va avansa şi va căpăta contur. Şi cred că o colaborare economică, comercială, un spaţiu liber între UE şi SUA reprezintă o bază de prosperitate economică care se va reflecta implicit şi în capacitatea noastră de a asigura siguranţă pentru regiune, pentru Europa şi pentru ţările care nu fac încă parte din NATO şi UE. Această criză ne va readuce foarte aproape, pe europeni şi americani”, a adăugat Ponta.

El susţine că criza din regiune atrage atenţia lumii asupra ei, iar NATO şi UE trebuie să dea o perspectivă clară Moldovei, Georgiei sau Ucrainei.

„Atenţia politică a lumii a revenit asupra regiunii noastre şi aducem din nou aminte că în regiune există ţări, nu doar Ucraina, există ţări ca Republica Moldova, ca Georgia, care au avut o decizie clară de a merge spre integrare euroatlantică şi că aceste ţări au nevoie din partea NATO şi a UE de o perspectivă şi un calendar clar. Sunt absolut convins că acum, când pericolul e concret, apropiat, putem să luăm decizii politice pe care le-am amânat foarte mult timp şi să dăm o perspectivă clară Moldovei, Georgiei sau Ucrainei, o strategie clară, concretă şi pragmatică de colaborare, cooperare şi integrare cu NATO şi UE. Este o oportunitate să luăm mai repede decizii, să ne asumăm şi riscuri pe care nu ni le-am asumat pentru că este un moment foarte clar în care ţările membre NATO şi UE au obligaţia de a asigura un parcurs democratic, pro NATO şi UE pentru aceste ţări din regiune”, a mai susţinut Ponta.

De asemenea, el consideră că România trebuie să îşi reafirme rolul strategic în regiune, să îşi asume rolul de frontieră ‘într-o regiune atât de fierbinte’ şi a subliniat de ce România a decis să fie parte a sistemului de apărare antirachetă, de ce a luat decizia achiziţionării avioanelor multirol, de ce a crescut în 2013-2014 bugetul Apărării şi are intenţia de a avea în 2007 un buget de 2% din PIB pentru acest domeniu.

„Cred că România a beneficiat enorm, fundamental de pe urma integrării în aceşti 10 ani în NATO şi cred că putem să facem mai mult decât am făcut până acum”, a arătat Ponta.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea noroc cu carul imediat după Paște. Au reușite pe toate planurile, vine o perioadă cu miracole în viața lor
Capital.ro
Durere pentru Elena Udrea. Anunț cumplit chiar din spatele gratiilor. Alexandrov știa deja
Playtech.ro
Ce semnifică salutul „Hristos a Înviat!” și cât timp trebuie folosit după Paște
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Pastila de slăbit care aduce revoluție în industria farmaceutică. Rezultatele spectaculoase
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cine sunt turiștii din Italia care au murit după ce telecabina în care se aflau s-a prăbușit de la 1.500 de metri
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza: Se strică vremea în București după Paște
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ pentru proprietarii de case sau apartamente. Se achită minim 230 de lei, plus document notarial
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Salariul minim ar putea crește cu peste 1.000 de lei. Directiva care vine de la Bruxelles
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai