‘Liniile pe care vreau să merg sunt pe de o parte depolitizarea, adică să nu facem din IICCMER un subiect de campanie electorală, această instituţie nu este o oficină de campanie electorală pentru nimeni, vrem să continuăm investigaţiile începute, să se finalizeze cu trimiterea în instanţă a persoanelor pentru care avem indicii consistente că au comis fapte penale în regimul comunist, să continuăm şi să aprofundăm dimensiunea de cercetare teoretică privind ideologia şi modul de manifestare al regimului totalitar, mai cu seamă prin traducerea acestor rezultate în manuale şi în suporturi de curs, în materiale didactice’, a spus Radu Preda în cadrul primei conferinţe de presă după preluarea postului de preşedinte executiv.
El a arătat că Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) trebuie să rămână o instituţie a libertăţii de cercetare.
‘Mandatul cu care eu am început şi vreau să-mi duc munca la bun sfârşit este cel de depolitizare, pentru că istoria nu se scrie în funcţie de partidele politice. Partidele politice fac istorie, prin deciziile lor, inspirate sau neinspirate, dar nu scriu istorie. Scrierea istoriei trebuie lăsată în seama unor oameni care au şi distanţa în timp, eventual, dar mai cu seamă au distanţa morală şi interioară de a nu fi părtaşi, de a nu fi partinici’, a mai declarat Radu Preda.
Preşedintele executiv al IICCMER a spus că o mare problemă este că România nu are încă un proiect de viitor, la mulţi ani după intrarea în NATO şi în Uniunea Europeană.
‘Guvernele care vin şi pleacă gestionează de regulă situaţiile de criză, dar e limpede la orice palier al vieţii noastre publice că lipseşte o perspectivă articulată şi asumată ca atare. Trăim într-un ‘imediat’ care se învecinează de multe ori cu isteria. O societate care trăieşte într-un regim de ‘breaking news’ are o problemă de nevroză. E limpede că trebuie să gândim, să avem respiraţie pe termen lung, să ştim foarte clar sau măcar să ne imaginăm cam ceea ce ar trebui să fie România într-un orizont de 20-30 de ani. Iar pentru a avea un proiect de viitor trebuie să ştii de unde vii’, a afirmat Preda.
El a arătat că este mult mai greu să lucrezi cu instrumentele statului de drept împotriva ororilor unui stat de ‘nedrept’ cum a fost comunismul şi a afirmat că este un pariu ce pare imposibil de câştigat, însă merită să fie dus până la capăt.