Instalaţia GPL aduce o economie de până la 45%. Cât costă şi cât durează montajul

Montarea unei instalaţii GPL pe autoturism aduce o economie de până la 45% pentru proprietarul maşinii. Cei care comercializează şi montează astfel de instalaţii spun că investiţia îşi merită banii şi susţin că avantajele utilizării GPL-ului sunt numeroase, iar dezavantajele insignifiante. Durata de montare a unei instalaţii GPL pe o maşină clasică durează doar câteva ore.
Iulian Tudor
03 apr. 2014, 07:34
Instalaţia GPL aduce o economie de până la 45%. Cât costă şi cât durează montajul

Cum benzina a atins un maxim istoric, odată cu introducerea accizei suplimentară de 7 eurocenţi pe litru, de la 1 aprilie, mulţi şoferi se înghesuie în service-uri să îşi monteze o instalaţie GPL. Economia care se poate face este una consistentă, întrucât preţul benzinei trece de 6,5 lei, în timp ce preţul GPL-ului se menţine constant de câţiva ani, respectiv aproximativ 3 lei pe litru.

Citeşte şi SCUMPIRI de la 1 aprilie. Românii vor plăti mai mult la benzină, gaze, ţigări şi carne de miel

„O instalaţie GPL costă în jur de 500 de euro, pentru un autoturism convenţional, clasic, cum ar fi Loganul, maşina românului. Timpul de montare este undeva la aproximativ 4 ore, iar economiile sunt substanţiale, undeva între 40-45%. Este o economie substanţială în contextul în care preţul benzinei a ajuns unde a ajuns”, a spus pentru România TV Gheorghe Codin, patronul unui service auto.

Despre pericolul pe care mulţi îl invocă când vine vorba de GPL, respectiv despre montarea unei butelii pline cu gaz în portbagaj, cei implicaţi în acest domeniu spune că pericolul este mai mic ca în cazul maşinilor care folosesc drept combustibil benzina.

Citeşte şi CARBURANŢI DE LUX în ROMÂNIA: De la 1 aprilie, românii vor plăti mai mult decât austriecii sau francezii

„Nu există riscuri, sunt instalaţii omologate de Registrul Auto Român, nu există niciun risc. Un sistem de alimentare pe benzină este mult mai periculos”, a mai spus Gheorghe Codrin.

„Montarea instalaţiei GPL aduce o economie reală de 40%, în contextul în care consumul de gaz va fi un pic mai mare, cu aproximativ 10%. Dacă o deplasare costă 50 de lei, când autoturismul funcţionează pe benzină, un drum pe aceeaşi rută, dar cu instalaţia GPL montată, va costa doar 30 de lei”, a spus pentru RomaniaTV.net, Laurenţiu Petre, director la autogilexgpl.ro.

Specialiştii spun că investiţia pentru instalaţia GPL se amortizează după aproximativ 10.000-15.000 de kilometri parcurşi. Cei care au maşini dotate cu motoare diesel ar realiza şi ei aceeaşi economie, întrucât preţul este asemănător benzinei, dar încă nu s-a inventat instalaţia GPL care să funcţioneze la motoare diesel.

Avantaje GPL

Avantajele GPL-ului în comparaţie cu benzina sunt foarte multe, în afară de economia financiară care se realizează.

Printre alte avantaje se numără poluarea care este mai redusă, valoarea automobilului la revânzare va fi una mai bună, costuri mai mici de întreţinere.

Citeşte şi Emil Boc: Noua taxă pe combustibili va scoate, indirect, din buzunarul fiecărui român 50 de lei lunar

„Un alt avantaj major la folosirea instalaţiei GPL este prelungirea vieţii motorului cu 30%. Trebuie amintit şi faptul că maşina dotată cu instalaţie GPL ruleaza mai lin şi mai silenţios”, ne-a spus Laurenţiu Costache, director la firma instalatii-gpl-auto.ro.

Dezavantajele GPL

Specialiştii spun că dezavantajele utilizării instalaţiilor GPL sunt insignifiante, în comparaţie cu avantajele.

„Motorul care circulă pe GPL va suferi o pierdere a puterii de aproximativ 3%”, a spus Laurenţiu Petre.

3% putere mai mică a motorului nu înseamnă foarte mult. „Eu am montată pe maşina personală instalaţie GPL. Pe standul dinamic, maşina funcţionând pe benzină, a reieşit o putere de 238 de cai putere. Funcţionând pe gaz a fost măsurată o putere de 234 de cai. Eu spun că este insignifiantă pierderea de putere”, a precizat Laurenţiu Costache. Un alt dezavantaj este micşorarea portbagajului, întrucât aici se montează rezervorul de gaz.

Mai mulţi cilindrii, preţ mai mare

Preţul unei instalaţii GPL este stabilit de numărul de cilindrii ai motorului, de rezervorul pentru care optează clientul, de norma de poluare a autoturismului, precum şi de tipul de alimentare (carburaţie, injecţie monopunct, injecţie multipunct ).

Cele mai scumpe sisteme GPL pot ajunge şi la 10.000 de lei. „Preţul este dat în principal de numărul de cilindrii ai motorului. Cea mai scumpă instalaţie se montează la motoare care au 6-8 cilindrii”, potrivit instalatii-gpl-auto.ro.

În aceste preţuri sunt incluse manopera şi TVA-ul. Cei care din anumite motive vor să renunţe la instalaţia GPL o pot face tot printr-o vizită la service. „Nu am întâlnit o astfel de solicitare. Dacă ne-am întâlni totuşi cu una am rezolva-o pentru 200 de lei”, a conchis Laurenţiu Petre.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Orașul în care tot mai mulți români au început să-și cumpere apartamente, mulțumiți de prețurile de aici: “Se extinde”
Capital.ro
Adio, maestre! Marele actor i-a făcut pe toți românii să râdă: Nimic nu va mai fi la fel acum
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Rețetă de weekend. Papricaș cu găluște și afumătură. Cel mai gustos preparat din Ardeal
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Pierzi instant permisul auto. Se va da ordin UE, lege și în România: Nu se discută
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Copil de 14 ani din Mehedinți a provocat un incendiu la școală după ce a fost lăsat repetent
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!