CSM: A scăzut numărul de cereri la CEDO împotriva statului român

Anul 2013 s-a caracterizat şi prin diminuarea numărului total de cereri împotriva Statului roman aflate pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului, se arată în Raportul CSM privind starea justiţiei, citat de Agerpres.
Romania TV
03 apr. 2014, 09:10
CSM: A scăzut numărul de cereri la CEDO împotriva statului român

Potrivit documentului postat pe site-ul CSM, numărul cererilor la CEDO a scăzut de la 8.712 în anul 2012, la 6.050 în anul 2013.

‘Şi în 2013, numărul hotărârilor şi deciziilor prin care nu s-a constatat nicio încălcare a unui drept prevăzut de Convenţie (99) a fost mai mare decât cel ai hotărârilor prin care s-a constatat încălcarea Convenţiei (83). Principalele domenii în care Curtea de la Strasbourg a pronunţat hotărâri de condamnare a României, relevante pentru sistemul judiciar, sunt: durata excesivă a procedurilor judiciare, dreptul la libertate şi siguranţă, dreptul la un proces echitabil, dreptul la libertate de gândire, conştiinţă şi religie’, se arată în documentul menţionat.

În ceea ce priveşte procedurile în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, din perspectiva acţiunilor directe, în 2013, Curtea nu s-a pronunţat asupra niciunei cauze în care România să fie parte.

Referitor la deciziile preliminare, în 2013, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a pronunţat 8 decizii în soluţionarea pe fond a unor cereri preliminare formulate de instanţe din România.

Pe de altă parte, în 2013, în calitatea sa de garant al independenţei justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii a acordat o atenţie deosebită demersurilor realizate pentru revizuirea Constituţiei României, formulând mai multe observaţii cu referire la acele amendamente rezultate în cadrul dezbaterilor ce au avut loc în şedinţele Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului ce s-ar putea concretiza într-un risc pentru independenţa sistemului judiciar.

Observaţiile CSM au vizat: judecătorii şi nici procurorii nu pot fi citaţi şi obligaţi să se prezinte în calitate de martori în faţa Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituţionale, fac parte din autoritatea judecătorească; în materia răspunderii materiale a magistraţilor, în situaţia în care statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare, Consiliul Superior al Magistraturii a apreciat că exercitarea dreptului la acţiunea în regres trebuie să fie lăsată, în continuare, la latitudinea titularului acţiunii; a fost susţinută necesitatea întăririi actualului statut al procurorului, prin consacrarea constituţională a independenţei sale, corespunzător statutului sau de magistrat.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Informație pentru cei care stau la casă. Se aplică neapărat în fiecare curte
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Mari greșeli făcute de șoferi. Se încurcă în sensul giratoriu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație