Viaţa sa a fost tumultoasă în timpul regimului comunist. De la terminarea facultăţii şi până în 1988 a fost jurnalist. În anul 1988, Traian Ungureanu fuge din ţară, ca urmare a unor atacuri la adresa regimului comunist, şi se stabileşte la Londra. Ulterior, a lucrat mulţi ani la postul de radio BBC, ca Senior Producer, de unde a fost concediat, spune el, din motive politice.
Ungureanu a fost mulţi ani un susţinător activ al preşedintelui Traian Băsescu. S-a bucurat de aprecierea preşedintelui, care a vrut să îl trimită ambasador la Londra, dar s-a opus premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu.
Este ales deputat în Parlamentul European (PE) în 2009, fiind membru al Grupului Partidului Popular European. Ca europarlamentar, el a fost vicepreşedinte al Delegaţiei la Adunarea Parlamentară Euronest. De asemenea, este membru în Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale, dar şi în Delegaţia la Comisia parlamentară de cooperare UE-Moldova. În plus, este membru supleant în Comisia pentru afaceri externe, în Subcomisia pentru drepturile omului şi Delegaţia pentru relaţiile cu ţările din Comunitatea Andină.
Dincolo de activitatea din PE, el este jurnalist freelance, dar şi analist politic, comentator de politică externă.
Ungureanu candidează la alegerile europarlamentare din acest an, tot din partea PDL. Figurează pe locul trei pe lista democrat-liberalilor, după Theodor Stolojan şi Monica Macovei.