Alte nouă persoane au fost puse sub acuzare în dosarul de corupţie de la Mehedinţi

Procurorii DNA au dispus începerea urmăririi penale pe numele altor nouă persoane în dosarul de corupţie de la Mehedinţi, în care au fost deja reţinuţi preşedintele CJ, Adrian Duicu, şeful IPJ, Constantin Ponea, şi şeful organizaţiei PSD, Constantin Popescu.
Iulian Tudor
03 apr. 2014, 16:11
Alte nouă persoane au fost puse sub acuzare în dosarul de corupţie de la Mehedinţi

Potrivit unui comunicat al DNA emis joi, au fost puşi sub acuzare: Adrian Bidilici, persoană care acţionează în numele a două societăţi comerciale, deţinătoare a două posturi de televiziune; Andreea Loredana Mijache, deţinătoare a două posturi de televiziune; Doina Borugă, manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin; Daniela Delia Popescu, director al Direcţiei economice din cadrul Consiliului Judeţean Mehedinţi; Valentina Drăghia, administrator al unei societăţi comerciale; Elisabeta Zenovia Rolea, director al Casei de Asigurări de Sănătate Mehedinţi; Grigoriţa Feraru, funcţionar public la Casa de Asigurări de Sănătate Mehedinţi; Silvia Şocîte şi Ştefan Ladislau Mednyasky, secretarul Consiliului Judeţean Mehedinţi.

Cele nouă persoane sunt acuzate de instigare la dare de mită, complicitate la folosirea influenţei şi autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi luare de mită, potrivit Agerpres.

DNA susţine că, în perioada mai – septembrie 2013, preşedintele CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, Daniela Delia Popescu (director al direcţiei economice din cadrul CJ Mehedinţi) şi Doina Borugă (manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin) au permis unor persoane neautorizate (reprezentanţii unui furnizor de echipamente medicale şi ai unei societăţi de leasing) accesul la informaţii care – la acel moment – nu erau destinate publicităţii.

Informaţiile reprezentau intenţia reprezentanţilor CJ Mehedinţi şi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin de a demara o procedură de achiziţie publică, precum şi datele tehnice şi financiare preconizate pentru această achiziţie publică, cu scopul de a obţine pentru cei doi agenţi economici un folos necuvenit.

Procurorii precizează că folosul urmărit a constat în împiedicarea altor competitori să participe la licitaţia publică ce avea să fie organizată pentru achiziţia publică şi, implicit, în încheierea de către cei doi agenţi economici ‘beneficiari ai informaţiilor’ a contractelor de achiziţie publică în condiţii financiare avantajoase pentru aceştia şi, corelativ, dezavantajoase tehnic şi financiar pentru autoritatea publică contractantă (Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin, instituţia publică beneficiară a bunurilor ce aveau să fie dobândite prin achiziţie publică) şi pentru CJ Mehedinţi (autoritatea publică locală care urma să asigure finanţarea acestei achiziţii publice).

Folosind aceste informaţii, reprezentanţii celor doi agenţi economici au întocmit o „ofertă” care le era convenabilă, pe care au transmis-o reprezentanţilor CJ Mehedinţi şi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin.

Pe baza acestei „oferte” transmise de cei doi operatori economici şi răspunzând ‘cerinţelor’ acestora, reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin (autoritatea publică contractantă) au întocmit documentaţia de atribuire, care a fost transmisă Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice şi apoi publicată în SEAP (sistemul electronic de achiziţii publice) la data de 13 septembrie 2013.

Întrucât au realizat faptul că documentaţia de atribuire publicată fusese „greşită” (în sensul că nu permitea şi achiziţionarea de servicii financiare, anume încheierea contractului de leasing), aceasta a fost modificată şi publicată din nou în SEAP.

Date fiind condiţiile tehnice şi financiare stipulate în documentaţia de atribuire, singura ofertă a fost cea făcută de aceşti doi agenţi economici, ofertă care a şi fost declarată câştigătoare.

DNA mai arată că, în luna ianuarie 2014, Adrian Duicu i-a determinat pe Silvia Şocîte şi Ştefan Ladislau Mednyasky (secretarul CJ Mehedinţi) să îi pună la dispoziţie unei anumite persoane subiectele pentru un concurs pentru ocuparea unei funcţii de şef serviciu în cadrul Direcţiei economice a Consiliului Judeţean Mehedinţi.

Având subiectele de concurs, persoana în favoarea căreia a acţionat Adrian Duicu a câştigat concursul, în condiţiile în care se înscriseseră şi alte persoane.

De asemenea, în cursul lunii decembrie 2013, înaintea sărbătorilor de iarnă, Adrian Duicu şi-a folosit autoritatea şi influenţa conferite de funcţia de preşedinte al CJ Mehedinţi şi de cea de preşedinte al Organizaţiei judeţene Mehedinţi a PSD în scopul de a obţine foloase necuvenite pentru două societăţi comerciale, deţinătoare a două posturi de televiziune, societăţi pe care acesta le controlează în fapt.

Folosul necuvenit obţinut de cele două societăţi comerciale a constat în sumele de bani (aproximativ 60.000 lei) obţinute ca urmare a faptului că Adrian Duicu, prin intermediul suspecţilor Adrian Bidilici şi Loredana-Andreea Mijache, le-a impus tuturor primarilor şi tuturor funcţionarilor publici cu funcţii de conducere din judeţul Mehedinţi să plătească contravaloarea unor „urări” care aveau să fie difuzate (sub forma unor anunţuri scrise pe „burtiera” ecranului) la cele două posturi de televiziune. Fiecare persoană căreia i s-a impus plata unor astfel de urări a trebuit să plătească suma de 600 lei.

În plus, Adrian Duicu le-a determinat pe Elisabeta-Zenovia Rolea şi Grigoriţa Feraru, director şi, respectiv, funcţionar public al Casei de Asigurări de Sănătate Mehedinţi, să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu în aşa fel încât să favorizeze o anumită societate comercială, controlată în fapt de Duicu.

Favorizarea a constat în decontarea unor sume de bani pentru servicii paraclinice.

În schimb, Duicu le-a oferit şi asigurat celor două reprezentante ale CAS Mehedinţi foloase pentru persoane din familia lor – detaşarea uneia la Biroul Vamal Porţile de Fier I şi numirea alteia într-o funcţie de conducere în cadrul aparatului tehnic al Primăriei Drobeta Turnu Severin.

CITEŞTE ŞI: Şeful IPJ Mehedinţi dorea ca soţia lui să ajungă şefă în DNA

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai