Bănicioiu: Cred că anul acesta pacienţii vor avea acces la noile medicamente compensate şi gratuite

Ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu a declarat vineri că procedurile privind noua listă de medicamente compensate şi gratuite ar putea fi finalizate şi din 2014 pacienţii să poată să aibă acces la noile medicamente compensate şi gratuite.
Iulian Tudor
04 apr. 2014, 10:16
Bănicioiu: Cred că anul acesta pacienţii vor avea acces la noile medicamente compensate şi gratuite

„Cred că anul acesta trebuie să avem un mecanism complet, final, care să asigure accesul la molecule noi pe piaţa românească. Asta înseamnă că anul acesta să finalizăm toate procedurile, iar pacienţii să aibă acces începând din anul acesta. Cred că împreună putem ajunge la o formulă foarte bună, îmi doresc acest mecanism pentru accedere pe piaţă şi mai ales pe piaţa de compensate să fie terminat într-un timp cât mai scurt. Îmi doresc ca anul 2014 să fie un punct final al acestor dezbateri indiferent dacă iarna sau anul viitor vor fi alţi miniştri ai sănătăţii, important este ca împreună să lăsăm un mecanism care să fie predictibil, să permită un acces continuu, să fie sustenabil şi să aibă efecte terapeutice scontate pentru pacienţi”, a declarat ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu, la Bucharest Forum/Healthcare.

El a precizat că va lucra în acest sens cu „o întreagă agenţie – ANMD”.

„Soluţia cea mai bună este ca ANM care se ocupă de la certificare şi cred că poate şi încheia procesul respectiv având în vedere că are şi expertiza, dar şi posibilitatea de a funcţiona şi oamenii”, a susţinut reprezentantul MS.

Bănicioiu a spus că este adeptul unui mecanism nou în România privind actualizarea listei cu medicamente compensate şi gratuite care să se actualizeze continuu.

Citeşte şi Studiu: Medicamentele noi pe lista de compensate ar trebui oferite gratuit de producător

„Sunt adeptul unui mecanism total nou în România care să fie continuu, susţinut şi sustenabil de introducere a terapiilor noi. Când spun un mecanism continuu mă refer la o evaluarea timpurie în acelaşi interval cu ţări care deja fac acest lucru şi a expertiză în domeniu”, a afirmat ministrul.

Potrivi lui Bănicioiu, procesul va fi predictibil şi agreat de industria farmaceutică.

„Modelele din UE sunt cele mai la îndemână, industria farmaceutică este destul de familiarizată cu ele, mă refer la cele aşa numite management entry agreement care de fapt reprezintă alternativa simplă şi rapidă pentru a da accesul pacienţilor la medicamente noi, dar şi faptul că producătorul sau ca producătorul să fie în parteneriat cu sectorul public, adică cu cel care plăteşte aceste terapii. Este practic o asumare de riscuri legate şi de utilizarea în viaţa de zi cu zi, dar şi cele legate de costuri. Cred că putem lansa în dezbatere, nu sunt lucruri noi, sunt lucruri verificate şi care funcţionează în alte părţi. Acorduri de preţ-volum de exemplu ar fi una dintre posibilităţi care pot include şi mecanismul de pay-back, evident corelate cu clawback de reducere a preţurilor, acorduri de finanţare a tratamentului de către producători, chestiuni uzuale în alte ţări UE. Se stabileşte practic un preţ pentru medicament şi un buget, urmând ca producătorul să furnizeze medicaţia la preţul agreat de care au nevoie fără nicio restricţie, urmând ca în cazul în care bugetul este depăşit să suporte şi depăşirea de buget. O altă modalitate pe care v-o propun ca şi discuţie: acordurile bazate pe beneficiile terapeutice. Şi acest tip presupune practic compensarea condiţionată. Se iau în calcul rezultatele studiilor observaţionale. Plata în funcţie de rezultate, iarăşi un tip de acord care ar putea funcţiona: se compensează doar costul tratamentului pentru pacienţii care răspuns pozitiv terapiei. Costul tratamentului pentru pacienţi ca nu răspund terapiei este suportat de către producător. Costul sharing presupune aplicarea unui discount iniţial al terapiei pentru toţi pacienţii care nu răspund tratamentului”, a explicat Bănicioiu.

Citeşte şi Ministerul Sănătăţii va aloca 158 milioane lei pentru medicamente

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Mutare neașteptată în scandalul dintre urmăritul internațional Horațiu Potra și fosta soție / Miza: averea de milioane!
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Orașul din România considerat Meridianul Zero al lumii. A fost în prima linie a astronomiei europene
Capital.ro
Regulă pentru șoferii care nu au schimbat anvelopele de iarnă. Devine obligatoriu începând cu 15 aprilie
Playtech.ro
Cine plăteşte alocaţiile copiilor? Detaliul din lege cunoscut de puţini români
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Cel mai puternic „purificator al sângelui” din lume. Este afrodiziac, scade tensiunea arterială, dă energie și era adorat de romani
wowbiz.ro
Mariana Moculescu a dispărut! Nimeni nu mai știe nimic de ea de când a vorbit public despre datoriile pe care le are
Spynews
Documente-bombă! Cum a încercat Honorius Prigoană să-și execute tatăl mort! Un singur detaliu i-a scăpat
Spynews
Când urmează să nască soția lui Adrian Velea. Prezentatorul de la Acces Direct și partenera lui vor deveni părinți de băiețel
Evz.ro
Zodii cu care nu e bine să ai de-a face. Reacționează urât
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Destin spulberat într-o secundă. Trei tineri de 17 și 18 ani au murit într-un accident cumplit, după ce mașina lor s-a transformat într-o bilă de foc
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, manipulat și păcălit? Victor Ponta rupe tăcerea: Cine l-a chemat știa...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Petre Măgurean, fost jucător și antrenor de baschet, a murit la 67 de ani, cu doar două zile înainte de ziua de naștere: „A cucerit medaliile de bronz în Divizia A”
MediaFlux
Bani în plus la pensie pentru români. Se dau pentru cei cu minim 15 ani vechime
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta: omul care ”a salvat Belgradul” în urma unei ședințe secrete a Guvernului! ”A plagiat, dar a și inundat” – remarcă Cristian Preda