El a subliniat că în luna mai 2012 rata de absorbţie era de circa 8%, iar în prezent a ajuns la peste 34 de procente, informează Agerpres. ‘E o creştere foarte mare, dacă ne raportăm la ceea ce a fost, care pe mine nu mă face, însă, să mă opresc aici, pentru că România poate şi trebuie să vrea mai mult. În 2015, eu estimez că vom ajunge undeva la 80%, deşi noi, în strategia USL, ne-am propus între 50 şi 80 de procente. Ce am făcut noi ca minister cred că ne dă siguranţa că lucrurile acestea se pot întâmpla’, a spus Teodorovici.
Potrivit ministrului Fondurilor europene, mulţi beneficiari apreciază măsurile luate până acum atât pentru sectorul public, cât şi pentru cel privat. El s-a referit la cea legată de primăriile care, începând de anul trecut, când a fost schimbată legea, au putut veni cu facturile la decontare la stat, înainte de a face plata facturilor, ceea ce a însemnat o deblocare efectivă şi ridicarea presiunii de pe beneficiari.
‘Acest mecanism se aplică şi la privaţi. Ei pot, atunci când primesc o factură, să vină cu ea la decontare, înainte să o plătească (…) Este un mecanism care va fi întărit în perioada următoare, în sensul că, pe lângă alte măsuri de simplificare, hârtiile vor dispărea între noi şi beneficiari, pentru ca totul să fie în sistem electronic. Sistemul are ca termen anul 2016, dar eu vreau ca acesta să fie gata în 2015. Astfel, dispare orice înscris pe format de hârtie între noi şi beneficiari. Acesta va fi un element de simplificare, dar nu e suficient. Noul cadrul financiar trebuie să se bazeze pe simplificare şi în sensul de a nu mai solicita unui beneficiar, fie public, fie privat, orice fel de aviz, de aprobare sau certificate, dacă noi le putem obţine singuri de la structurile statului’, a spus Teodorovici.
Citeşte şi Judeţul Mureş, lider la accesarea fondurilor europene
Ministrul Fondurilor Europene a precizat că, în 2013, România trimis către Comisia Europeană facturi de circa 3,5 miliarde euro şi a primit, anul trecut, 2,8 miliarde euro, pentru că nu au mai fost bani la Comisie, dar totuşi România s-a aflat pe prima poziţie în Europa la ceea ce a însemnat rambursare de fonduri către un stat membru, cu o creştere anuală de circa 130%.
‘România încă se află, din păcate, pe ultimul loc în Europa, dar sper ca în 2014 să depăşim această poziţie. La finalul 2015 sper să fim pe locurile fruntaşe la nivel european, în ceea ce priveşte absorbţia’, a mai adăugat ministrul Teodorovici.