„Activitatea parlamentară nu constă numai în votul în Parlament sau participarea la comisii sau la Biroul permanent. Activitatea parlamentară constă în foarte multe alte activităţi, începând de la iniţiative legislative, declaraţii politice, întrebări interpelări, moţiuni de cenzură şi alte asemenea activităţi”, a ţinut să sublinieze senatorul social-democrat.
Acesta a mai spus că „toată activitatea se va desfăşura în mod obişnuit în Senat”.
„Programul este cel obişnuit. Vom fi prezenţi la şedinţele de plen, vom face prezenţă, ne vom spune protestul şi nu vom participa la niciun fel de dezbateri şi vot. Vom fi prezenţi în permanenţă în Senat. (…) Vom fi prezenţi la începutul şedinţei, ne vom spune punctul de vedere vizavi de protestul nostru şi vom părăsi sala. În fiecare zi”, a adăugat Chelaru.
Senatorul PSD a mai afirmat că, dacă protestul, care se va declanşa sigur miercuri, va continua în timp, Biroul Permanent va lua şi decizii „în acest sens”.
Întrebat ce „privilegii” pierd senatorii care intră în „grevă parlamentară”, el a răspuns că nu s-a discutat acest aspect.
„Nu cred că termenul pe care l-aţi folosit este efectiv elegant. Nicăieri în lege nu discutăm de privilegii, în lege discutăm de drepturi”, a completat Ioan Chelaru.
Viceliderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că opoziţia va desemna, în principiu, reprezentanţi în Birourile permanente ale celor două Camere şi că va participa la votarea acestora în plen.
Parlamentarii opoziţiei vor încasa, însă, în continuare, indemnizaţia de bază, a cărei valoare este, în medie, de 4.000 de lei, dar şi sumele forfetare din care sunt plătiţi consilierii din birourile parlamentare din teritoriu.
Totodată, parlamentarii opoziţiei vor continua să beneficieze de cazare gratuită în Bucureşti, precum şi de abonamentul la telefonul mobil, plătit de Parlament.
De asemenea, în cazul în care semnează condica de prezenţă la plen, chiar dacă nu participă, apoi, la lucrări, parlamentarii încasează indemnizaţia de şedinţă.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, miercuri, că retragerea parlamentarilor USL din Parlament reprezintă o „grevă de lux”, având în vedere că aceştia îşi iau toate drepturile, dar nu mai vin la serviciu, ea apreciind că acest gest nu va fi înţeles de către oameni.
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Ioan Oltean a declarat, miercuri, că aşteaptă să vadă dacă parlamentarii opoziţiei vor fi „într-adevăr în grevă” şi dacă aceştia vor sta „fără cameră la hotel, fără maşină la scară, fără secretare şi fără bani în portofel”.