Ortacii au obţinut salarii mai mari şi sporul de periculozitate pentru cei care muncesc în subteran. Sute de mineri au protestat în faţa sediului Companiei naţionale a Huilei din Petroşani. S-a semnat un act adiţional şi după mai bine de 10 ore protestul s-a încheiat, astfel minerii s-au întors la muncă.
Ministrul Economiei, Ion Ariton, a răspuns protestelor organizate de ortacii din Valea Jiului spunând că va mări salariile minerilor, informează România TV.
„Sunt în negocieri cu directorul de la dânşii. Urmează negocieri şi le vom da lefuri mai mari”, a spus Minstrul Economiei.
Aproape 2.000 de ortaci s-au alăturat, miercuri, unui protest spontan, nemulţumiţi de condiţiile de lucru, de salarii, dar şi de promisiunile în van ale autorităţilor. Câteva sute de mineri protestează în faţa sediului Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani. Minerii ameninţă că dacă nu-şi rezolvă problemele vor veni să protesteze la Bucureşti.
Minerii, îmbrăcaţi în haine de lucru, au ales să îşi ceară, în faţa CNH, drepturile pe care Ministerul Economiei – spun ei – refuză să le acorde. Între Mina Lonea, situată în localitatea Petrila, şi sediul CNH din Petroşani sunt aproximativ cinci kilometri distanţă.
Minerii care ar fi urmat să intre în schimbul întâi la Mina Lonea din Valea Jiului au refuzat, miercuri, să coboare în subteran, iar alţi 41 de ortaci de la Mina Paroşeni, care au lucrat în schimbul de noapte, refuzau să iasă la suprafaţă, nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de lucru.
În 17 ianuarie, Ministerul Economiei a încheiat un protocol cu sindicatele minerilor din CNH privind acordarea ultimei tranşe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajaţi disponibilizaţi în 2011 din companie, precum şi creşterea preţului de vânzare a huilei către producătorii de electricitate.
Protocolul face referire şi la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar şi la angajarea forţei de muncă tinere la CNH.