Banca Mondială: România ar putea câştiga sute de milioane de euro pe an prin integrarea romilor

România ar putea avea o economie mai productivă şi câştiga sute de milioane de euro pe an din taxe dacă ar integra minoritatea romă, care este tânără şi săracă, se arată într-un studiu făcut public luni de Banca Mondială şi citat de Reuters, potrivit Agerpres.
Romania TV
07 apr. 2014, 13:59
Banca Mondială: România ar putea câştiga sute de milioane de euro pe an prin integrarea romilor

Organizaţiile pentru drepturilor omului au criticat România – unde trăiesc până la 2,5 milioane de romi, aproximativ a şasea parte din populaţie – pentru că nu a făcut suficient pentru a îmbunătăţi standardele de viaţă sau perspectivele de angajare pentru aceştia.

Guvernul de la Bucureşti a comandat studiul pentru a-l ajuta să îndeplinească ţintele de reducere a sărăciei convenite cu Comisia Europeană, care a alocat fonduri din viitorul buget al UE pentru o mai bună integrare a romilor în întreaga regiune.

Romii reprezintă cea mai numeroasă minoritate etnică din Europa. Dintr-o populaţie totală estimată la 10-12 milioane, aproximativ şase milioane locuiesc în UE. În pofida faptului că statele membre ale UE au interzis discriminarea, mulţi sunt victime ale prejudecăţilor şi excluziunii sociale, comentează Reuters.

În România, nouă romi din zece au lipsuri materiale severe, arată studiul. Copiii sub 14 ani reprezintă aproape jumătate dintre aceştia, iar numai o treime dintre băieţii romi mai sunt încă la şcoală la împlinirea vârstei de 16 ani, în timp ce numărul fetelor în această situaţie este şi mai mic. O treime dintre romii care caută locuri de muncă se confruntă cu discriminarea.

Dacă rata şomajului în rândul romilor ar scădea, iar salariile ar creşte, România ar putea avea câştiguri în productivitate cuprinse între 887 milioane de euro şi 2,9 miliarde de euro pe an – până la 2% din PIB – şi până la 675 de milioane de euro din taxe suplimentare, se menţionează în studiu.

O forţă de muncă romă mai educată ar acoperi de asemenea un gol pe piaţa muncii în al doilea cel mai sărac stat din UE, unde populaţia s-a redus şi a îmbătrânit rapid de la căderea comunismului în 1989, în contextul în care românii tineri părăsesc ţara în căutarea unei vieţi mai bune în altă parte.

‘Educaţia şi competenţele inadecvate şi starea proastă de sănătate limitează accesul la oportunităţile de câştig’, este de părere Kosuke Anan, expert al Băncii Mondiale şi coautor al raportului. ‘În acelaşi timp, lipsa oportunităţilor de câştig are ca rezultate resurse insuficiente’, adaugă el.

În statul vecin Ungaria, numărul romilor este de 600.000-700.000, reprezentând 7% din populaţie. La fel ca în România, majoritatea nu au un loc de muncă, sunt săraci şi relativ lipsiţi de educaţie.

Neîncrederea ungurilor faţă de romi a fost alimentată de partidul de extremă-dreapta Jobbik, care obţinut un procent fără precedent de 21% la alegerile naţionale de duminică.

Numeroşi romi din România au plecat spre oraşele din vestul Europei de la aderarea ţării la UE în 2007. Potrivit poliţiei, unii sunt implicaţi în infracţionalitatea măruntă şi în cerşitul pe străzi, iar manifestările sentimentului anti-romi au devenit o obişnuinţă.

Franţa a expulzat mii de romi din România şi Bulgaria din tabere ilegale, atrăgându-şi critici din partea UE.

Chiar şi aşa, unii preferă să cerşească în străinătate decât să fie în ţară.

‘Cel puţin aici oamenii îmi dau mâncare şi medicamente’, spune Ana Ferariu, o femeie de etnie romă în vârstă de 65 de ani care cerşeşte în faţa unui magazin de pe aglomerata Oxford Street din Londra, relatează Reuters.

Femeia, care nu vorbeşte engleză, a spus că a părăsit săracul oraş Botoşani din estul României după ce soţul său a murit, iar locuinţa i-a fost distrusă de inundaţii. Ea doarme în parcuri şi a fost reţinută de poliţie de cel puţin zece ori.

‘Sunt inofensivă, dacă oamenii vor să-mi ofere ceva e bine, dacă nu – tot bine. Dacă mor aici, regina mă va îngropa, dar cine mă va îngropa acasă?’, a spus ea.

Împreună cu alte ţări, România are adoptate programe de incluziune a romilor, dar rezultatele nu au fost monitorizate corespunzător pentru a le fi măsurată eficienţa, notează Banca Mondială.

Studiul recomandă crearea de capacităţi la nivel local pentru administrarea proiectelor pentru romi şi pentru o mai bună folosire a fondurilor europene pentru dezvoltare, realizând estimări de buget mai realiste şi consolidând legile antidiscriminare.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai