Membrii Comisiei de disciplină din cadrul Colegiului Medicilor au analizat în perioada menţionată opt dosare depuse de pacienţi sau aparţinători ai acestora şi doar în cazul unei singure petiţii s-a decis suspendarea pe o perioadă de şase luni a dreptului de practică a medicului acuzat, scrie Agerpres.
„Decizia noastră a fost contestată la Bucureşti, dar vreau să menţionez că restul dosarelor s-a soluţionat în favoarea medicilor, ceea ce relevă că populaţia nu cunoaşte nici măcar definiţia malpraxisului. Mai mult, pacienţii sau aparţinătorii lor consideră doar că au drepturi”, a menţionat dr. Mihai Tatu.
Potrivit raportului făcut public luni de preşedinta filialei teritoriale a Colegiului Medicilor, Emilia Stamate, Comisia de jurisdicţie profesională şi deontologie medicală a înregistrat anul trecut 10 dosare de cercetare disciplinară, cinci din acestea făcând referire la cauze de malpraxis.
„Din cele cinci cauze de malpraxis, trei au fost înaintate Comisiei de disciplină cu propunere de nesancţionare, deoarece nu s-a constatat malpraxis, un caz s-a soluţionat prin înţelegere amiabilă, iar un altul se află în soluţionare la comisia Colegiului naţional”, a menţionat luni preşedinta Colegiului Medicilor, Emilia Stamate.
Celelalte cinci dosare de cercetare disciplinară, potrivit sursei, au fost soluţionate în favoarea medicilor acuzaţi, ca urmare a faptului că nu s-au constatat abateri de la Codul de etică şi deontologie profesională.
Citeşte şi Ai fost victima unui caz de MALPRAXIS? Ce înseamnă acest proces şi care sunt şansele de reuşită