În perioada cuprinsă între 1 ianuarie şi 31 martie, autorităţile franceze au desfiinţat 27 de tabere de romi, ceea ce a determinat 2.904 persoane să plece din locurile în care trăiau, potrivit bilanţului întocmit de Ligue des droits de l’Homme (LDH) şi de European Roma Rights Center (ERRC).
Alte nouă tabere, locuite de 524 persoane, au fost abandonate din cauza incendiilor, au precizat asociaţiile, care au folosit mărturii şi articole din presă pentru a stabili un bilanţ ‘a minima’. Potrivit acestei metode, LDH şi ERRC au anunţat în ianuarie că 165 de tabere au fost desfiinţate în 2013, afectând peste 20.000 de persoane, de două ori mai multe decât în 2012.
Primul trimestru al anului 2014 reprezintă de fapt o continuare: în primul trimestru al anului 2013, 3.007 persoane au fost evacuate forţat de către autorităţi din taberele în care locuiau. ”Ca şi în anii precedenţi, frigul, vântul, ploaia sau ninsoarea din timpul iernii n-au avut nicio influenţă asupra politicii guvernamentale de respingere”, au conchis LDH şi ERRC.
Noul premier francez, Manuel Valls, în vremea când era ministru de interne, a apărat întotdeauna politica de desfiinţare a taberelor de romi, pe motivul, potrivit declaraţiilor sale, că ”romii au vocaţia să se întoarcă în România sau Bulgaria”.
Potrivit unor statistici oficiale, aproape 17.000 de romi trăiesc în circa 400 de tabere ilegale. Numărul anual al persoanelor strămutate este mai mare, deoarece numeroşi romi au fost strămutaţi de mai multe ori în cursul anului 2013, în timp ce alţii au scăpat de acţiunile de desfiinţare a taberelor lor.