România, pe ultimul loc în UE la colectarea deşeurilor de baterii şi acumulatori

Rata de colectare a deşeurilor de baterii şi acumulatori (DBA) în România se situa, la finele anului 2012, la 11%, procentaj care clasează ţara noastră pe ultimul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, potrivit datelor Sistemului Naţional de Reciclare a Bateriilor (SNRB), prezentate, luni, într-o conferinţă de specialitate.
Cristina Dinu
08 apr. 2014, 08:47
România, pe ultimul loc în UE la colectarea deşeurilor de baterii şi acumulatori

La nivel european, în topul managementului DBA, Belgia deţine supremaţia cu cele mai înalte standarde (2.273 de tone de baterii uzate colectate şi reciclate în 2012). Nivelul atins de Belgia este de 52,3% din cantitatea totală pusă pe piaţă, depăşind, astfel, ţinta europeană de colectare de 45%, stabilită prin Directiva 2006/66EC pentru 2016, scrie Agerpres.

Conform SNRB, în unele ţări, peste 70% din bateriile uzate sunt colectate separat şi reciclate, în condiţiile în care dintr-o mie de baterii portabile se pot obţine 190 de kilograme de fier utilizat în industrie.

Totodată, bateriile-butoni, folosite la ceasuri şi calculatoare, sunt cele mai periculoase pentru că au în componenţa lor peste 30% mercur. O baterie – buton poate contamina 600.000 de litri de apă, iar, în contact cu apa, mercurul formează o substanţă cancerigenă, ce poate afecta grav sistemul nervos şi rinichii. De asemenea, o singură baterie uzată aruncată la coşul de gunoi, apoi ajunsă la rampa de gunoi, poate polua un metru pătrat de pământ şi 10 litri de apă.

Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, s-a întâlnit, luni, cu membrii Eucobat, organizaţie pan-europeană a sistemelor colective de gestionare a deşeurilor de baterii, aflaţi la Bucureşti pentru a participa la dezbaterea ‘Tendinţe europene în managementul deşeurilor de baterii şi acumulatori’, organizată de Sistemul Naţional de Reciclare a Bateriilor (SNRB).

Citeşte şi O baterie ecologică se activează după ce este ţinută în apă câteva minute

În cadrul întâlnirii, ministrul Korodi a discutat cu specialişti ai structurilor de management al responsabilităţii extinse a producătorilor de baterii şi acumulatori, precum Bebat Belgia, Stibat Olanda şi GRS Germania despre baza legislativă necesară punerii în aplicare a Directivelor europene privind gestionarea deşeurilor, dar şi necesitatea realizării şi implementării unui sistem integrat al managementului de baterii eficient în România.

„Performanțele înregistrate de state precum Belgia, Olanda în atingerea țintelor de colectare a deșeurilor de baterii și acumulatori, au adus o serie de beneficii prin creșterea competitivității în sectorul industriilor prelucrătoare și prin limitarea exploatării resurselor naturale. Urmarea modelelor de succes constituie un prim pas în vederea atingerii standardelor europene în domeniul deșeurilor”, a declarat ministrul Attila Korodi.

Reprezentanții EUCOBAT și-au arătat disponibilitatea de a susține demersurile Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice în vederea atingerii standardelor europene în domeniul colectării și reciclării bateriilor uzate.

„Este timpul ca și România să înceapă implementarea prevederilor Directivei privind deșeurile de baterii și acumulatori la cele mai înalte standarde. Cu cât colectarea și reciclarea bateriilor începe mai repede, cu atât este mai bine pentru mediu”, a afirmat Peter Binnemans – Secretarul General EUCOBAT.

Directiva 2006/66/EU privind deşeurile de baterii şi acumulatori este preluată şi în legislaţia naţională prin HG 1132/2008 şi obliga, printre altele, toţi importatorii de componente să atingă pentru anul 2012 o ţintă de colectare a deşeurilor de baterii de 25% din cantitatea pusă pe piaţă. Ulterior, ţinta europeană a fost majorată la 45%, până în anul 2016.

SNRB este o organizaţie colectivă de preluare de responsabilităţi care acţionează în vederea îndeplinirii obligaţiilor legale ale producătorilor şi importatorilor de baterii şi acumulatori, având drept obiectiv atingerea ratelor minime anuale de colectare a acestui tip de deşeuri. În sistemul naţional sunt înregistraţi peste 120 de producători, iar la nivel naţional există mai mult de 2.000 de puncte de colectare (retail, şcoli, asociaţii de locatari, municipalităţi, companii).

SNRB deţine licenţa de operare pentru reciclarea tuturor categoriilor de deşeuri de baterii şi acumulatori: baterii portabile, baterii auto şi baterii industriale.

CENTRE DE COLECTARE A BATERIILOR UZATE

Bateriile uzate sunt colectate din cele mai multe magazine de electrice şi electrocasnice, telefonie mobilă, precum şi în supermarketuri şi hipermaketuri.

Alte centre de colectare:

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Activiștii obțin suspendarea ordinului de împușcare a ursului agresor din Trento
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!