Fumatul de „mâna a treia”: 200 de mucuri de ţigară pot omorî un om

Că fumatul face rău, că ucide, o ştim deja cu toţii. Mai nou, acest pericol al fumatului este specificat chiar şi pe pachetele de ţigări. Cu toate acestea foarte, mulţi ignoră aceste avertismente şi continuă să fumeze, fără a realiza că fumând, fac rău întregului mapamond, nu doar lor.
Alina Costache
09 apr. 2014, 07:14
Fumatul de

Fumatul este dăunător nu numai pentru cei care fumează, sau cei din imediata lor apropiere, consideraţi fumători pasivi, ci fumând, aceştia fac rău întregii lumi. Asta deoarece daunele aduse de fumat afectează sfera economică, dar şi costurile sanitare, sociale și de mediu, prin contaminarea apei, aerului, dar și a solului, prin epuizarea culturilor, defrișări şi incendii. Dar, să vedem care sunt efectele catastrofale ale fumatului, pe care mulţi oameni nu le cunosc.

1. 40% din deşeurile din Marea Mediterană sunt alcătuite din mucurile de ţigară
Aceste deşeuri provenite de la ţigările fumate, reprezintă majoritatea din depunerile de pe fundul Mării Mediterane. Acestea sunt extrem de periculoase, deoarece conţin diverse substanţe periculoase pe care le-au absorbit pe parcursul ”drumului” pe care l-au făcut până au ajuns aici, dar şi alţi agenţi patogeni, chiar boli din saliva şi cavitatea bucală a fumătorilor. În anul 2003, Organizaţia Maritimă Internaţională a ONU a raportat că mucurile de ţigară sunt cauza directă pentru afecţiunile multor specii de cetacee şi păsări marine.

2. Mucurile de ţigară sunt şi cele mai întâlnite deşeuri din natură
Potrivit unui studiu realizat recent, chiştoacele sunt cele mai întâlnite deşeuri produse de noi toţi şi reprezintă 35% din cantitatea de deşeuri colectată de pe străzi, alei şi parcuri, urmată de guma de mestecat 25%, şerveţele 15%, hârtie 5%, resturi sacoşe 5%, ambalaje dulciuri 5%, ambalaje pachete ţigări 2,6%, doze aluminiu 2,5%, pahare plastic 1,8% flyere 1%.

3. Cât poluează mucurile de ţigară în Republica Moldova şi România
În Republica Moldova sunt circa 1.5 milioane de fumători. Dacă fiecare fumează în medie 15 ţigări pe zi, avem peste 8 miliarde de mucuri de ţigară pe an, aruncate, care poluează solul, apa şi aerul. Rotunjind cifra la 8 miliarde de mucuri pe an, obţinem cifra de circa 40 de tone de nicotină, circa 170 tone de gudron, 1400 tone de acetat de celuloză şi 200 tone de compuşi organici volatili. În România, situaţia este şi mai gravă, la cei aproximativ 5 milioane de fumători pe care-i are. Astfel, peste Prut se aruncă anual circa 27 miliarde de mucuri de ţigară, ceea ce ar însemna 132 tone de nicotină, 561 tone de gudron, 4620 tone de acetat de celuloză şi 660 tone de compuşi organici volatili.

4. 200 de mucuri de ţigară pot omorî un om
Un singur muc de ţigară conţine suficientă otravă pentru a omorî, după 96 de ore, 50% din peştii mici aflaţi într-un litru de apă. Cantitatea de nicotină din 200 de mucuri de ţigară este suficientă pentru a omorî o fiinţă umană. Concentraţiile mici de produse toxice provenind din chiştoace alterează apa şi solul, se descompun greu, în 10-15 ani, însă nu se biodegradează niciodată, transformându-se într-o pudră fină toxică ce rămâne în ecosistem ani la rând.

5. Ţigările cu filtru pot fi mai periculoase decât cele fără filtru
În anii 1950 li s-au adăugat ţigaretelor filtre cu scopul reducerii nivelului gudronului şi nicotinei. Mesajul fabricanţilor de ţigarete era că ţigaretele cu filtru sunt mai puţin periculoase pentru sănătate, fapt care s-a dovedit a fi fals. Fumătorii şi-au schimbat modul de a fuma, inspirând mai profund şi mai frecvent. În plus, filtrele artificiale din acetat de celuloză sunt periculoase pentru sănătate; fragmente din fibre pot fi inhalate şi au fost găsite în plămânii persoanelor care suferă de cancer pulmonar.

6. Fumatul pasiv face sute de mii de victime anual
În întreaga lume, în fiecare an mor ca urmare a fumatului pasiv peste 600.000 de persoane, inclusiv 165.000 de copii sub vârsta de 5 ani (OMS, 2010). Cele mai multe dintre victime provin din țările în curs de dezvoltare.

7. Fumatul pasiv afectează chiar şi animalele
Fumatul pasiv este foarte nociv chiar şi pentru animale, cele mai afectate fiind cele de companie, cum ar fi câinii şi pisicile. Dacă fumaţi în preajma acestora, le expuneţi ireversibil la afecţiuni şi iritaţii ale sistemului respirator, boli cronice şi chiar cancer.

8. Fumatul de ”mâna a treia”, mai periculos decât fumatul pasiv
Chiar mai periculos decât fumatul pasiv, sunt reziduurile nocive de nicotină, combinate cu diverşi poluanţi de interior, care, odată ce au intrat în contact, persistă mult timp pe pereţi, canapele, covoare, perdele. Sau chiar şi pe jucăriile copiilor, pe care aceştia obişnuiesc să le pună în gură, astfel punându-vă într-un mare pericol proprii copii.

9. Culturile de tutun aduc la defrişări masive
În ţările în curs de dezvoltare, în fiecare an sunt defrişate circa 2,5 milioane de hectare de pădure, pentru a face loc culturilor de tutun. Asta înseamnă aer mai poluat, dar şi un mare risc de dispariţie a aproximativ două milioane de specii de animale şi organisme vii anual.

10. Fumatul provoacă incendii 
În SUA, anual au loc circa 100 de mii de incendii cauzate de fumat, dintre care 1 din 3 incendii se soldează cu decese. În România, din totalul incendiilor ce au loc într-un an, 35% se produc din cauza fumatului, în timp ce în Republica Moldova această cifră este în jur de 20%.

11. O ţigară conţine peste 4.200 de substanţe toxice
O ţigară conţine peste 4.200 de substanţe toxice, dintre care 50 sunt cancerigene. Fumătorii prezintă un risc major de atac cardiac, AVC, bronhio-pneumopatie cronică obstructivă, emfizem şi cancer (cu deosebire la plămâni, laringe şi pancreas). Cei care fumează câte un pachet de ţigări pe zi, asimilează într-un an, echivalentul a o ceașcă de gudron în organism.

12. O ţigară fumată contaminează mai mult decât un Harley Davidson
Un experiment efectuat la Institutul de Boli Cancerigene din Milano, a demonstrat că, o țigară fumată într-o încăpere închisă, produce mai multe substanţe poluante decât motorul unui Harley Davidson.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Județul din România care s-ar fi schimbat total. Un proiect început de Nicolae Ceaușescu transforma definitiv zona și harta României. Sute de oameni lucrau non stop ca să termine totul în 3 ani de zile. S-a ales praful de tot
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Netflix dă lovitura sfârșitului de an. Asta da surpriză pentru a bonați
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet 😢 Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Prezența unei ursoaice cu trei pui semnalată în Alba Iulia
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy