Studiul experţilor de la MIT a descoperit că strănutul şi tusea împrăştie mai mulţi viruşi decât se ştia până acum. Ei spun că sistemele de ventilaţie din birouri joacă un rol extrem de mare în răspândirea bolilor.
„Când tuşeşti sau strănuţi, vezi picăturile sau le simţi dacă cineva strănută pe tine. Dar nu vezi norul, faza invizibilă, gazoasă. Norul de gaz creşte raza picăturilor individuale, mai ales pe cea a picăturilor mici”, a declarat John Buch, liderul studiului.
Experţii au descoperit că picăturile mai mici dintr-un strănut sau dintr-o tuse pot călători cu o distanţă de 200 de ori mai mare decât dacă s-ar mişca individual. Tendinţa acestor picături de a rămâne în aer, influenţată de norul de gaz, înseamnă că sistemele de ventilare pot transmite mai uşor particulele infecţioase.
Arhitecţii şi inginerii vor să reexamineze designul locurilor de muncă şi al spitalelor, precum şi circulaţia aerului din avioane, pentru a reduce şansele ca patogenii care se răspândesc prin aer să fie transmişi printre oameni.
Citeşte şi Ştiai că strănutul depăşeşte 160 km/h? Află lucruri incredibile pe care le face corpul uman