În cadrul experimentului, cercetători francezi au invitat câțiva concertiști de prestigiu să cânte la 12 viori, șase moderne și șase vechi, cin care cinci Stradivarius, întrebându-i apoi pe care ar prefera-o într-un ipotetic turneu de concerte, relatează agenția Belga, citată de Agerpres.
Fiecare solist a testat instrumentele într-o sală de concerte de 300 de locuri și într-una mai mare din Paris, au precizat cercetătorii, al căror studiu a apărut în cea mai recentă ediție a Proceedings of the National Academy of Sciences (7-11 aprilie). Fiecare sesiune de testare a durat peste o oră, iar muzicienii nu au putut identifica instrumentele, viorile moderne fiind transformate ca să pară vechi.
Autorii studiului, printre care se numără Claudia Fritz de la Institutul Jean le Rond d’Alembert din Paris, precizează că șase din cei zece soliști au preferat o vioară modernă. Când au comparat calitățile viorii alese în urma testului cu vechea lor vioară favorită, interpreții au considerat superior, în medie, noul instrument. Niciunul din cei zece violoniști nu a putut ghici vechimea diferitelor instrumente și, prin urmare, să facă diferența între viorile vechi și cele moderne.
Rezultatele testului pun sub semnul întrebării opinia, necontestată până acum, că viorile Stradivarius au calități tonale ce nu pot fi egalate de instrumentele moderne, încheie autorii cercetării.
Fabricate de meșterul Antonio Stradivari în secolul al XVII-lea, viorile valorează în prezent milioane de dolari. Una din ele, ‘MacDonald’, a fost scoasă la licitație la sfârșitul lunii martie, iar prețul său ar putea atinge prețul record de 45 milioane de dolari.